Když jsem před čtyřmi lety začínala s bezlepkovým pečením, nakoupila jsem si domů x druhou různých směsí a tenkrát zakotvila hned po prvním víkendu u mouky Schar mix B. Podle mě je to mouka, ze které vykouzlíte naprosto všechno. Já se naprosto dobrovolně přiznávám, že nesnáším mít doma rozděláno několik balíčků různých jednodruhovek a směsí. Pro mě je prostě ideální jedna universální směs a tou pravou je právě Schar. Do nedávna jsem z ní pekla i vánoční cukroví, ale letos jsem přesedlala na Nutrifree Frollu, která je nepochybně na cukroví lepší.
Frolla je naprosto úžasná i na závin, ale po dlouhé době jsem se vrátila právě k B mixu a udělala závin z něho a výsledek je z mého pohledu úžasný. S těstem se dá výborně pracovat, nelepí se, netrhá a jde vyválet opravdu na tenko. Výsledné těsto můžete použít jak na sladkou variantu závinu tak na slanou.
- 330g mouky Schar mix B
- 190g zakysané smetany De luxe Kunín (jedno balení)
- 2 vajíčka
Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Ze začátku to bude vypadat všelijak, a budete mít pocit, že to snad ani dohromady nespojíte, ale nebojte.
Výsledné těsto je jako modelína, se kterým se dá opravdu dobře pracovat.
Z uvedeného množství vzniknou dva záviny.
Jablečný jsem před nanesením náplně ještě potřela rozpuštěným máslem. Dobré u jablek je i vymačkat z nich přebytečnou vodu, která teoreticky může ohrozit těsto tím, že popraská.
Pečeme na 180/190 stupňů do zezlátnutí.