Míša řezy

Kdo by neznal míša řezy… U mě to byl jeden z nejoblíbenějších dezertů v dětství, kdy jsem chodila a chodila a ukrajovala a ukrajovala. Nejraději jsem tedy měla tvarohovou vrstvu politou čokoládou, klidně bych to oželela i ten kakaový korpus. Celé kombinaci jsem přišla na chuť až později, ale pokaždé, když ho jím, vyvolává to ve mě vzpomínky, kdy jsem byla malá. Mamka tedy krém dělala a stále dělá jen z tvarohu a másla, ale já ubrala máslo a přidala smetanu ke šlehání a prý je to lepší.

Plech 26x26cm

  • 4 vajíčka
  • 4 lžíce mouky Schar mix B
  • 4 lžíce cukru (třtinový, klasika, rýžový, kokosový)
  • 2 lžíce kakaa
  • lžíčka kypřícího prášku
  • 2 lžíce vařící vody
  • 4 lžíce oleje

Nejprve si vyšlehejte bílky do pevného sněhu.

Žloutky vyšlehejte s cukrem, zašlehejte dvě lžíce vařící vody, po chvilce zašlehejte olej. Přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.

Nakonec vmíchejte zlehka ušlehané bílky a vzniklé těsto vylijte do formy vyložené pečícím papírem.

Pečte na 180 stupňů.

Tvarohový krém:

  • 375g choceňského tvarohu v kostce
  • 100g másla
  • 100ml smetany ke šlehání 40% de Luxe Kunín
  • sladidlo dle chuti a preferencí

Já sladím opravdu málo a použila jsem jen pár lžic javorového sirupu. Pokud máte rádi sladší, doporučuji tak 100-150g cukru.

Tvaroh, máslo a sladidlo začněte šlehat v hladký krém, naposledy vlijte smetanu a zašlehejte.

Natřete na vychladlý korpus a dejte do lednice na chvíli vychladit.

Mezitím připravte polevu:

  • 100ml smetany na šlehání
  • 100g čokolády

Smetanu zahřejte, ale pozor nesmí projít varem, jinak poleva neztuhne. Do lehce zahřáté smetany nasypte nalámanou čokoládu a za stálého mícháni nechte rozpustit.

Natřete na tvarohový krém

bezlepkové Míša řezy