Pão de Queijo – brazilský sýrový chléb

Znáte? Neznáte? Já se s tím setkala poprvé před lety v naší oblíbené brazilské restauraci a od té doby jsem si to zamilovala. Tenkrát jsem ještě vůbec netušila, že se jedná o bezlepkovou věc, na to jsme přišli úplně náhodou. Jenže restaurace jsou teď zavřené, takže jsem se začala pídit po receptu, kterých je na internetu nepřeberné množství. Nakonec jsem zvolila jakýsi mix, takže s původním receptem to možná nebude mít úplně tak 100% společného, ale dobré je to moc!

  • 130ml mléka
  • 60ml olivového oleje
  • půl lžíčky soli
  • 2 vajíčka
  • 140g strouhaného parmazánu
  • 250 tapiokového škrobu Adveni
  • + tapikový škrob navíc na pomoučení plochy a rukou

Smíchejte mléko, sůl a olivový olej a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a nasypte tapiokový škrob a pomocí vařečky spojte tekutinu s moukou. Půjde to těžko, bude to vypadat hodně drobivě, ale nevzdávejte se. Klidně do toho zapojte i ruce, je to sice teplé, ale s trochou opatrnosti to půjde a vypracujte kouli.

Nechte vychladnout a do takto připraveného těsta hnětačem zapracujte dvě vajíčka a nakonec strouhaný parmazán.

Těsto není úplně tuhé a tato část bude trošku o nervy. Z mísy odebírejte pomoučenýma rukama menší množství těsta, ze kterého udělejte kuličku o velikosti pinpongového míčku. Nesnažte se do těsta tímto zapracovat další škrob navíc, ten má posloužit opravdu jen ke tvarování.

Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe, nafouknou se. Z uvedeného množství bylo 20 kousků.

Pečte v troubě rozpálené na 220 stupňů, po 15 minutách stáhněte na 180 a dopékejte, dokud nezačne pečivo lehce růžovět.