V životě jsem o tomto dezertu neslyšela, nikdy jsem ho až do včerejška neviděla, ale jakmile jsem spatřila jeho přípravu a konečný výsledek, byla to láska na první pohled. Ještě v noci jsem házená do košíku na Rohliku ingredience a nemohla se dočkat, až se na recept vrhnu. Předpokládám, ze moc z vás nebude chtít používat drahy kokosový cukr, nebo si dělat domácí salko, takže do receptu hodím rovnou věci, které můžete běžně nakoupit.
Karamelová vrstva:
- 200g krupicového cukru (kokosového)
- 80g povoleného masla
- 120g smetany ke šlehání
Na pánvi roztavte za stálého míchání cukr na tekutý karamel, odstavte a vmíchejte máslo. Půjde to ztěžka a budete mít pocit, že se směs nespojí, ale po troše úsilí to zvládnete. Nakonec vlijte teplou smetanu a důkladně rozmíchejte. Pokud budou ve směsi hrudky zahřívejte do rozpuštění.
Nechte úplně vychladnout.
Čokoládová vrstva:
- 160g másla
- 170g krupicového ( kokosového) cukru
- 1 vejce
- 30g kakaa
- lžíčka jedlé sody
- lžíčka kypřícího prášku
- 160g mouky Schaer mix B
- 180ml mléka
Máslo, cukr a vajíčko vyšlehejte do pěny, přidejte důkladně promíchané sypké suroviny, mléko a vypracujte hladké těsto.
Mléčná vrstva:
- 2 plechovky kondenzovaného mléka
- plechovka salka ( já použila domácí kokosové)
- semínka z půlky vanilkového lišku případně trochu vanilkového esence
- 4 vajíčka
V robotu nebo vyšší míse vymixujte všechny suroviny tak, aby se důkladně propojily.
Troubu rozpalte na 190 stupňů.
Bábovku vymažte máslem a vysypte ji polohrubou rýžovou moukou.
Teď začneme vrstvit.
Na dno formy dejte karamel. A teď pozor, ač druhou vrstvou je u upečeného dezertu vaječná vrstva, do formy se nejdříve dává kakaové těsto a teprve na něho opatrně vlijte vaječnou vrstvu.
Vezměte hlubší pekáč, vlijte do něho vodu a vložte utěrku. Do takto připraveného pekáče vložte bábovkovou formu a dejte do trouby.
Flan se peče poměrně dlouho, měla jsem ho v troubě skoro 1,5 hodiny. V půlce jsem přes formu přetáhla alobal, protože už jsem propadala zoufalství, že se to nepropeče.
Během pečení začne vaječná vrstva klesat dolů pod vrstvu čokoládovou.
Zhruba po hodině vyzkoušejte špejlí, musí vyjet naprosto čistá. Pokud ne, pečte klidně dál, dokud se tak nestane.
Po upečení nechte ve formě asi hodinu zchladnout a vyklopte na talíř.