Receptů na cupcake je nespočet, i já jich tu na webu pár mám. Myšlenka, co do nich „zabudovat“ jako překvapení není moje, opět jsem se nechala inspirovat Nadyiou, ale zbytek receptu – těsto i krém, jsem tvořila tak nějak intuitivně a hlavně podle toho, co jsem našla v danou chvíli v lednici. Když jsem poprvé viděla ten nápad, nedovedla jsem si moc představit jak to bude chutnat a zvědavost byla i tak veliká, že jsem byla ochotna zkousnout i tu část dezertu, kde je obyčejný bílý cukr a to už je opravdu co říct 😀
Protože se fakt jednalo o pokus a výsledkem jsem si nebyla jista, z uvedeného množství vzniklo šest kousků, takže pokud chcete víc . musíte zdvojnásobit množství. A radím vám, rovnou to udělejte, výsledek je opravdu famózní.
6 kousků:
- 6 bezlepkových sušenek typu Oreo
- 6 celých menších jahod
- 85g mouky Schar B mix
- 65g sladidla (cukr, třtinový cukr, xylitol)
- 1/2 menší lžičky kypřícího prášku
- 70ml smetany ke šlehání
- 30ml oleje
- 1 vejce
- pár kapek citronového oleje
Z mouky, kypřícího prášku, smetany, oleje, sladidla, vajíčka, oleje vymíchejte hladké těsto a nechte chvilku odstát, aby těsto trochu zhoustlo.
Připravte si muffinový plech. Vyložte ho papírovými košíčky, na každné dno položte jednu sušenku a na ní postavte seříznutou jahodu.
Těsto přemístěte do cukrářského sáčku, sestřihněte špičku a těsto nastříkejte kolem jahody, zhruba do 2/3 výšky košíčku. Několikrát plechem bouchněte o stůl, aby se těsto dostalo všude tam kam má.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů a pečte dokud okraje nezačnou zlátnout. Že je těsto dobře propečeno, vyzkoušejte špejlí.
Krém:
- 100g jahodového pyré
- 150g mascarpone
- sladidlo dle preferencí a chuti (já dala 50g xylitolu)
- 100ml smetany ke šlehání de Luxe 40%
Jahody zahřejte a rozmixujte na hladké pyré a nechte vychladnout. Mascarpone prošlehejte s cukrem a jahodovým pyré. Vlijte vysokoprocentní smetanu – opravdu doporučuji 40 %, krém krásně drží a není třeba žádný ztužovač. Začněte opět šlehat, dokud není krém opravdu hustný.
Nyní naplňte cukrářský sáček a ozdobnou špičkou stříkejte na vychladnuté cupcaky.