Revani

Dnes nakoukneme opět po delší době do řecké kuchyně mezi tradiční řecké dezerty. Jedním z nich je revani ( řecký ρεβανί ). Jako většina řeckých dezertů je poměrně hodne sladký, protože se po upečení prolívá sirupem, receptů je strašně moc, základem je semolinová mouka, která je ale v bezlepku pasé. Proto jsem zvolila rýžovou polohrubou a příště možná zkusím i rýžovou krupici. Z příchutí jsem vybrala pomeranč.

Recept je na formu o průměru 28cm.

Nejprve připravíme sirup, kterým budeme dezert po upečení prolívat.

  • 300ml vody
  • Kusy okrájené kůry z jednoho pomeranče
  • jedno dřívko cele skořice
  • 200g sladidla v sypkém stavu
  • lžíce medu

Vodu, citron, kůru a skořici priveďte k varu a povařte cca 10 minut. Odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte med.

Ja místo cukru použila javorový sirup a tekutinu jsem na sporáku lehce zredukovala.

Korpus:

  • 2 vajíčka
  • 70g sladidla v sypkém stavu
  • 150g řeckého jogurtu
  • Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • špetka mleté vanilky
  • 120g polohrubé rýžové mouky
  • 120g mouky Nutrifree Per Dolce
  • pár kapek pomerančového oleje
  • 1 kypřící prášek bez lepku

Vajíčka se sladidlem a pomerančovou kůrou vyšlehejte do pěny. Zašlehejte jogurt, mouky a všechny ostatní suroviny.

Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou, vlijte těsto a pečte na 180 stupňů do zlatova.

Ihned po vytažení ve formě korpus rozkrajejte na kosočtverce a prolijte asi na 3x sirupem. Nechte zchladnout a uložte přes noc do lednice ať se chutě propojí.

Zdobíme nasekanými pistáciemi.

Bezlepkové revani