Piškotové řezy s jahodami a šlehačkou

Tak po delší odmlce jeden čerstvý recept. Bydlíme v osmém patře hned pod střechou a v tomhle počasí to je takové malé peklíčko, takže troubu zapínám jen na dobu nezbytně nutnou – hlavně na chleba a rohlíky. Dnes jsem se ale už musela vrhnout na něco sladkého a protože už jsou na každém rohu jahody, jinak to ani dopadnout nemohlo.

plech 26x26cm:

  • 2 vajíčka, žloutky a bílky zvlášt
  • 60g sypkého sladidla
  • 2 lžíce oleje
  • 80g mouky Schar mix Bread

Začneme šlehat bílky s cukrem, opravdu musí být pevný sníh, který když v něm omočíte prst a zvednete směrem vzhůru, drží špičku nahoru a neohýbá se. V tu chvíli je ta chvíle, kdy začnete střídavě na nejmenší rychlost zašlehávat na střídačku žloutky a olej. Když máme vše zapracováno, pouze zlehka vmícháme metličkou mouku.

Vylijte do předem vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Dort krásně vyskočí, takže se opravdu nebojte, že se nepoužil kypřící prášek.

Po upečení nechte zcela zchladnout.

jahodové želé:

  • 250g rozmixovaných jahod
  • sladidlo dle preferencí a chuti
  • půl lžíce agaru v prášku
  • pokrájené jahody

Rozmixované jahody oslaďte, vmíchejte k nim agar a cca 4 minuty za stálého míchání vařte.

Odstavte a nechte zchladnout. Hmota začne tuhnout až bude úplně studená, agar se chová jinak než klasická želatina.

Jakmile je jahodové pyré vlahé, vsypte do něho pokrájené jahody, nalijte na korpus a dejte zatuhnout do lednice.

Po zatuhnutí vyšlehejte 2 smetany ke šlehání. Doporučuji 40%. Já bohužel nesehnala a 33 % se prostě projevilo. Není to úplně top konzistence, na kterou jsem zvykla. Pokud chcete, můžete smetanu před šleháním lehce dosladit.

Bezlepkové jahodové řezy