Koláče se sýrem, broskví a citronovým tymiánem

Neskutečně mi chutná kombinace broskve a krémového sýra. Dlouho jsem přemýšlela k jakému druhu pečiva bych to mohla zkusit a protože si poslední dobou hodne hraju s těstem listovým a croissantovým, nemohlo to dopadnout jinak. Na balkoně v květináči se mi ještě navíc rozrostl neskutečné citronový tymián a v zásobách mám hodně řeckého medu, takže jsem spojila vše dohromady a výsledek máte zde:

  • 400g mouky Schar mix Bread
  • 310ml vody
  • 60g cukru
  • 1 vejce
  • 14 g čerstvého droždí
  • 30g másla do těsta
  • 300g másla na provalování

Z 50 ml vody, lžičky sladila a 20g mouky nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto, které nechte zdvojnásobit objem.

Máslo vložíte mezi dva pečící papíry a vyválejte čtverec o rozměrech 20 x 20cm. Uložte na chvíli do lednice.

Těsto na pomoučené ploše důkladně propracujeme a rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně to těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažte se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehněte ke středu, s druhou stranou udělejte totéž a jako poslední krok složte na sebe.

Fotopostup na překládání a tvarování koláčů naleznete ZDE

Těsto uložte do lednice na hodinu. Snažte se nepřetáhnout, jinak máslo zatuhne a bude se lámat a trhat těsto.

Po hodině těsto opět rozválejte, přeložte na třetiny a opět do lednice. Takto zopakujte ještě jednou.

Po posledním chlazení těsto rozválejte na tloušťku cca 3/4 cm a rozkrájejte na osm čtverců. Ty podle návodu v odkazu nařízněte, vytvarujte, potřete jedním rozslehaným vajíčkem s pečte na 230 stupňů do zezlátnutí.

Náplň:

  • 2 balení sýru Philadelphia
  • 1 na slabší měsíční nakrájená broskev
  • 4 lžíce medu
  • citronový tymián

Broskve potřete ze všech stran v medu, položte na rozpálenou pánev, opečte z každé strany cca 2 minuty a nechte vychladnout.

Studené koláče naplňte sýrem, ozdobte broskví v medu a posypte tymianem.

Bezlepkové plundrové těsto