Opět jeden recept, který se mi v hlavě rodil už dlouho a k jehož realizaci jsem se odhodlávala snad ještě déle. Celkově už doma moc veganských věcí nedělám – vajíčka můžeme, takže k tomu nemám důvod, ale sem tam si ráda něco veganského střihnu.
Forma o průměru 20cm:
korpus:
- 220g mouky Nutrifree Per Dolce
- 150g sypkého sladidla
- 50g mletého máku
- 30g celého maku
- 250ml kokosového kefíru
- 50ml oleje
- lžíčka jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku
V míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte olej a kefír, důkladně promíchejte a vlijte do olejem vymazané a vysypané formy.
Pečte na 180 stupňů cca 50 minut. Zhruba po 30 minutách přetáhněte povrch alobalem ať se dort propeče důkladně i uvnitř.
Nechte zcela vychladnout.
Mezitím připravte pudink:
- 1/2 balení pudinkového vanilkového prášku
- 2 lžíce sladidla
- 150ml rostlinného mléka
V 50ml mléka rozmíchejte prášek a sladidlo. Zbylé mléko přiveďte k varu a svařte hustý pudink. Nechte zcela vychladnout.
Krém:
- 1 Alsan
- 125 g veganského mascarpone
- 1/2 vychladlého pudinku
- sladidlo dle preferencí a chuti
- pár kapek citronového oleje
Všechny ingredience vyšlehejte v hladký krém.
Korpus prořízněte na tři pláty. Polovinu krému rozetřete na spodní, přiložte druhým plátem a na něho navrstvěte zbytek krému.
Vložte do lednice a nechte zcela zatuhnout.
Malinové pyré:
- Balíček mražených malin
- sladidlo dle chuti
- 1 balení Agaru od Vitany
Maliny se sladidlem svařte, přisypte Agar a za stálého míchání ještě minutu provařte. Odstavte a nechte zchladnout.
Natřete na vrstvu citronového krému a dejte poslední vrstvu korpusu.
Opět uložte na cca 2 hodiny do lednice.
Krém na potažení:
- 1 Alsan
- 125 g veganského mascarpone
- 1/2 vychladlého pudinku
- sladidlo dle preferencí a chuti
- pár kapek citronového oleje
- druhá polovina pudinku
- 2 lžíce celého máku
Kromě máku vše vyšlehejte v hladký krém, část dejte stranou na zdobení a do zbytku vmíchejte mák.
Makový krémem potáhněte celý dort a dozdobte krémem bez máku, malinami a citronem.