Dneska se mi vyloženě dařilo… zapomněla jsem osolit slaný koláč, přípálila řízky, neosolila housky a do těhlech pletenců jsem zapomněla přidat čokoládu, takže kdo chcete, tak si ji tam dosypte, protože ty chutě si k sobě neskutečně sednou a my se budeme muset spokojit s verzí bez. Tentokrát jsem se opět inspirovala u Ivety a jejíma meruňkovýma koláči s mandlemi.
Těsto:
- 350g mouky Schar mix B
- 100g tangzhongu
- 50g sypkého sladidla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 40g strouhaného změklého másla
- 70ml vody + 50ml vody na kvásek
- 80 ml plnotučného mléka
- 1/3 kostky čerstvého droždí
Nejdříve připravte tangzhong. V malém hrnci smíchejte 40g rýžové hladké mouky a 120 ml vody. Začněte zahřívat a za stálého míchání uvařte hustší kaši.
Z 50 ml vody, rozdrobeného droždí, lžíce sladidla a dvou lžíc mouky nechte vzejít kvásek.
Přidejte do něho ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které nechte přikryté zdvojnásobit objem.
Pudink:
ipravte pudinkovou náplň:
- 400ml mléka
- 4 lžíce sladidla (cukr, sirup)
- balíček vanilkového pudinkového prášku
- sekaná čokoláda nebo čokoládové pecky
Z ingrediencí uvařte pudink obvyklým způsobem, přetáhněte povrch ještě teplého pudinku potravinovou folií a nechte vychladnout.
Po vykynutí propracujte těsto na pomoučené ploše a rozválejte do obdélníku cca 50x40cm. a potřete pudinkovou náplní, kterou posypejte čokoládou.
Teď těsto přeložte natřikrát. Nejprve spodní část přetáhněte nahoru a vrchní naopak dolů.
Nyní těsto rozkrájejte na pruhy široké asi 6 cm, které nejprve zatočte do spirály a poté stočte do kruhu. Nechte cca 20 minut odpočívat přikryté, poté do středu zamáčkněte švestku a potřete vajíčkem.
Na spodní rošt trouby dejte plech, na který vylijte vodu, rozpalte na 240 stupňů a nechte troubu zapařit.
Vložte koláče a po cca 15 minutách vytáhněte spodní plech s vodou a dopékejte dozlatova.