Hruškový závin s čokoládou

V lednici na mě každý den vykukují hrušky, ze kterých jsem původně chtěla udělat povidla, ale nakonec k tomu vůbec nedošlo, takže je postupně zpracovávám jinak. Došlo mi, že jsem nikdy nedělala hruškový závin a obecně mám receptů s hruškami děsně málo. Takže nastal čas to napravit a jeden recept zařadit. Ačkoliv jsem z toho měla trochu obavy, hrušky mi přišly málo výrazné, v kombinaci se skořicí a hořkou čokoládou, je to neuvěřitelná pochoutka.

  • 330g mouky Schar mix B
  • 190g zakysané smetany De luxe Kunín (jedno balení)
  • 2 vajíčka

Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Ze začátku to bude vypadat všelijak, a budete mít pocit, že to snad ani dohromady nespojíte, ale nebojte.

Výsledné těsto je jako modelína, se kterým se dá opravdu dobře pracovat.

Z uvedeného množství vzniknou dva záviny. 

Hrušková náplň:

  • 8 velkých hrušek pokrájených na kosticky
  • skořice
  • sladidlo dle preferencí a chuti
  • 100g sekaných mandlí
  • trocha rozpuštěného másla
  • 2 hrsti sekané čokolády

Hrušky promíchejte se skořicí a případně doslaďte.

Polovinu těsta rozválejte na obdélník. Na střed těsta naneste hruškovou náplň, posypte sekaných mandlemi a sekanou čokoládou.

Kraje těsta nařízněte a skládejte přes sebe jako v TOMTO receptu.

Potřete vajíčkem a ještě posypte trochu sekaných mandlí.

Pečte na 220 stupňů do zezlátnutí.

Hruškový bezlepkový závin