Po strašně dlouhé době jsem si opět založila kvásek. Není to nic složitého, návod mám i zde na stránkách. A musím přiznat, že jsem úplně zapomněla jak skvěle kváskové pečivo chutná. Z mého pohledu je ten rozdíl neskutečný, ať už chuťově nového konzistenčně, chleba voní krásně nakysle, nedrobí se. Určitě je to náročnější časově, ale opravdu to stojí za to.
potřebné ingredience:
- lžíce kvásku
- 400g bezlepkové mouky Schaer mix B
- 150g mouky Adveni směs Modrá
- 10 g soli
- 30g rostlinného oleje
- lžíčka chlebového koření
- 400ml vody
zápara:
- 2 lžíce mletého zlatého lněného semínka
- 3 lžíce hnědého lněného semínka
- 150ml vařící vody
Den předem, ideálně večer nachystejte do mísy na kynutí:
- lžíci kvásku
- 200g mouky Schaer mix B
- 220ml vody
vše dobře promíchejte a mísu přetáhněte potravinovou folií. Zároveň smíchejte v menší misce všechna semínka a přelijte 150ml vařící vody. Misky nechte stát minimálně 12 hodin na kuchyňské lince.
Po 12 hodinách, nic se ale nestane, pokud tento čas třeba o dvě hodiny překročit, přidejte do mísy zbývající ingredience a záparu ze semínek.
Vypracujte hladké těsto, přetáhněte potravinovou folii s nechte na kuchyňské lince kynout. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem, délka kynutí je individuální, záleží na teplotě použitých surovin, teplotě v místnosti. Může to trvat i čtyři hodiny.
Na pomoučenou plochu vyklopte celý obsah nakynutého těsta a začněte tvarovat do bochníku. Roztáhněte do stran a překládejte znovu do středu. Proveďte několikrát, potřebujeme do těsta dostat vzduch. Když máme vytvarován bochník, přeneste do utěrkou vyložené nádoby na kynutí. Pro jistotu utěrku poprašte moukou, aby se bochník nepřilepil.
Zhruba po 2 hodinách kynutí je ta správná doba na vložení do trouby. Opatrně sejměte víko nádoby a přendejte do ní chleba, nařízněte a přiklopte víkem. Uzavřená nádoba zabraňuje úniku páry a chleba krásně naskočí, i když se po vložení zdá plochý. Nyní pečte podle vaší trouby. Já peču zhruba 45 minut. Poté, co dosáhnete požadované barvy (někdo preferuje světlejší, někdo připálenější), vyndejte chléb a dejte vychladnout na mřížku.