Lehký ovocný dort bez lepku, mléka a vajíček

Vždycky, když dělám nějaké nové veganské věci, jsou to vždycky děsný nervy, nikdy si totiž nejsem úplně jistá, jak to dopadne nebo nedopadne. Vždycky to klapne, ale ta nejistota mě u toho lehce ničí a jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Příště bych teda tento druh s letním ovocem akorát asi nedělala na podzim, kdy už ta chuť jahod a malin není úplně TOP.

Piškotová část:

  • 3/4 hrnku aquafaby
  • 170g přírodního třtinového cukru
  • půl lžičky vinného kamene
  • 200g mouky Schar mix B
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 80g kokosoveho mleka z plechovky – tuhá část
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • pár kapek vanilkového extraktu

Aquafabu vyšlehejte s cukrem, vinným kamenem do pevného sněhu.

Kokosové mléko smíchejte s olejem a vanilkovým extraktem, z lehka vmíchejte do ušlehaného sněhu.

Nakonec vmíchejte prosetou mouku. Teď pozor, sníh začne padat, proto pracujte opatrně a z lehka.

Těsto nechte trochu odstát, 1/3 dejte na dno dortové formy o průměru 20cm a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí cca 15-20 minut.

Zbytkem těsta naplňte cukrářský sáček, odstřihněte špičku a na plech vyložený pečícím papírem stříkejte piškoty, ve výšce dortové formy.

Opět pečte zhruba 15 minut, vytažené teplé piškoty posypte sladidlem.

Vanilkový krém:

  • 300 ml rýžového mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 4 lžíce preferovaného sladidla
  • 1/2 balení rostlinného mascarpone
  • 1 Alsan
  • par kapek vanilkového extraktu
  • sladidlo na konečné doslazení krému

Z rýžového mléka, pudinkového prášku a sladidla svařte hustý pudink, který nechte zcela zchladnout a poté vyšlehejte s ostatními ingrediencemi v hladký nadýchaný krém.

Ovocná náplň:

  • Jahody, maliny, ostružiny, borůvky
  • 1/2 balíčku práškového agaru od Vitany
  • 50 ml koncentrované hroznové šťávy
  • 150ml vody

Šťávu promíchejte s vodou a agarem a nechte projít varem a nechte zchladnout. Želírovat začne hmota až když bude studena, takže se neděste, že je to dlouho tekuté.

Na vychladlý korpus naneste část krému, na krém dejte ovoce a dejte do lednice. Jakmile začne agar želírovat, přelijte ovoce a dejte zpět do lednice a nechte úplně ztuhnohout.

Na zatuhnuté ovoce v agaru naneste další vrstvu krému – trochu krému nechte stranou na potažení boku dortu a nalepení piškotů.

Dort opět vraťte do lednice.

Ovocné želé:

  • Ovoce dle výberu
  • 1/2 balíčku agaru od Vitany
  • voda
  • Hroznový koncentrát na doslazení

Ovoce rozmixujte na pyré, doslaďte pokud je třeba, tekutiny by mělo být cca 300ml. Vmíchejte agar, cca 2 minuty za stálého míchání povařte a opět nechte vychladnout dokud nezačne pyré želírovat.

Vlijte na vychlazený dort a nechte opět celé zatuhnout.

Poté oddělejte ráfek, boky dortu potáhněte krémem a na krém dejte piškoty. Můžete dozdobit mašlí. Vrch dortu zbylým krémem a ovocem.

Bezlepkový VEGANSKÝ dort