Vždycky, když dělám nějaké nové veganské věci, jsou to vždycky děsný nervy, nikdy si totiž nejsem úplně jistá, jak to dopadne nebo nedopadne. Vždycky to klapne, ale ta nejistota mě u toho lehce ničí a jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Příště bych teda tento druh s letním ovocem akorát asi nedělala na podzim, kdy už ta chuť jahod a malin není úplně TOP.
Piškotová část:
- 3/4 hrnku aquafaby
- 170g přírodního třtinového cukru
- půl lžičky vinného kamene
- 200g mouky Schar mix B
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 80g kokosoveho mleka z plechovky – tuhá část
- 4 lžíce rostlinného oleje
- pár kapek vanilkového extraktu
Aquafabu vyšlehejte s cukrem, vinným kamenem do pevného sněhu.
Kokosové mléko smíchejte s olejem a vanilkovým extraktem, z lehka vmíchejte do ušlehaného sněhu.
Nakonec vmíchejte prosetou mouku. Teď pozor, sníh začne padat, proto pracujte opatrně a z lehka.
Těsto nechte trochu odstát, 1/3 dejte na dno dortové formy o průměru 20cm a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí cca 15-20 minut.
Zbytkem těsta naplňte cukrářský sáček, odstřihněte špičku a na plech vyložený pečícím papírem stříkejte piškoty, ve výšce dortové formy.
Opět pečte zhruba 15 minut, vytažené teplé piškoty posypte sladidlem.
Vanilkový krém:
- 300 ml rýžového mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 4 lžíce preferovaného sladidla
- 1/2 balení rostlinného mascarpone
- 1 Alsan
- par kapek vanilkového extraktu
- sladidlo na konečné doslazení krému
Z rýžového mléka, pudinkového prášku a sladidla svařte hustý pudink, který nechte zcela zchladnout a poté vyšlehejte s ostatními ingrediencemi v hladký nadýchaný krém.
Ovocná náplň:
- Jahody, maliny, ostružiny, borůvky
- 1/2 balíčku práškového agaru od Vitany
- 50 ml koncentrované hroznové šťávy
- 150ml vody
Šťávu promíchejte s vodou a agarem a nechte projít varem a nechte zchladnout. Želírovat začne hmota až když bude studena, takže se neděste, že je to dlouho tekuté.
Na vychladlý korpus naneste část krému, na krém dejte ovoce a dejte do lednice. Jakmile začne agar želírovat, přelijte ovoce a dejte zpět do lednice a nechte úplně ztuhnohout.
Na zatuhnuté ovoce v agaru naneste další vrstvu krému – trochu krému nechte stranou na potažení boku dortu a nalepení piškotů.
Dort opět vraťte do lednice.
Ovocné želé:
- Ovoce dle výberu
- 1/2 balíčku agaru od Vitany
- voda
- Hroznový koncentrát na doslazení
Ovoce rozmixujte na pyré, doslaďte pokud je třeba, tekutiny by mělo být cca 300ml. Vmíchejte agar, cca 2 minuty za stálého míchání povařte a opět nechte vychladnout dokud nezačne pyré želírovat.
Vlijte na vychlazený dort a nechte opět celé zatuhnout.
Poté oddělejte ráfek, boky dortu potáhněte krémem a na krém dejte piškoty. Můžete dozdobit mašlí. Vrch dortu zbylým krémem a ovocem.