Velká laskonka jako zakusek, minilaskonky klidně jako vánoční cukroví. Ja tentokrat zvolila klasickou velikost a dvě příchutě – pařížský krém a klasiku máslový krém s kokosem. Velkých laskonek z uvedeného množství vzniklo 22ks, malých bude opravdu hodně. Doba pečení bude hodně záviset na vaší troubě, já se s prvním plechem docela potrápila.
- 3 bílky
- 200g sypkého sladidla ( cukr krystal, třtinový krystal)
- 85g strouhaného kokosu
Bílky se sladidlem vyšlehejte nad parou v pevný sníh, do kterého zlehka vmíchejte kokos.
Přes šablonu naneste na pečící papír kokosový sníh.
Vložte do trouby vyhřáté na 110 stupňů a suše asi hodinu.
Upečené laskonky nesmí z vrchu lepit a jdou lehce oddělit od pečícího papíru. Nechte je úplně vychladnout. Pokud nebudete plnit tentýž den. Uzavřete je do dózy.
Pařížský krém:
- 190 ml smetany ke šlehání 40%
- 100g čokolády
Smetanu zahřejte, přelijte přes nalámanou čokoládu a míchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout a přes noc uložte do lednice.
Druhý den vyšlehejte v hladký krém. Pokud se náhodou stane to, že krém při šlehání hrudkovatí, vložte nad páru – pomocí tohoto triku vyšleháte ultrahladký krém.
Máslový krém:
Měla jsem uvařenou jednu malou mističku vsnilkovéhi pudinku, ke které jeden přidala :
- 200g másla
- 2 lžíce kokosu
- pár kapek rumové esence nebo lžíce rumu
- sladidlo dle chuti a preferencí
Máslo s pudinkem a sladidlem vyšlehejte v hladký krém, zašlehejte esencí a kokos.
Krémy plňte laskonky. Každý krém pokryl přesně polovinu laskonek.