Perníkové ruměnky s kváskem

Nevím jak to máte vy, ale já mám prostě jakékoliv perníčky spojené s vánocemi a vůbec si je v jinou dobu nevychutnám tak jako o Vánocích. Strašně dlouho jsem kolem tohoto receptu chodila s tím, že ho příště už fakt udělám a to příště nastalo právě teď. Není to vůbec nic těžkého, recept lítá v klasické lepkové podobě už notnou chvíli po internetu, ani netuším, kdo je vlastně autorem, v bezlepkové formě už ho zkoušela i Vlaďka Halatová, ma dokonce i video s postupem.

Protože v bezlepkových perníčcích mám ráda chuť pohanky, zvolila jsem mouku od Nutrifree – Integrale, která právě pohanku obsahuje. Z receptu mi vzniklo cca 30 malých perníčků.

  • 200 g mouky Nutrifree Integrale
  • 70g mletého kokosového cukru
  • 1 vejce
  • 60g medu
  • 30g másla
  • 1/2 lžičky jedle sody
  • lžíce kakaa
  • lžíce perníkového koření
  • lžíce kvásku

Zahřejte med s máslem a míchejte dokud se obě suroviny nespojí.

V míse promíchejte mouku, kakao, cukr, sodu a perníkové koření, přidejte vajíčko, lžíci kvásku a vychladlou směs medu a másla.

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a uložte přes noc do lednice alespoň na 16 hodin.

Poté vytáhněte na linku a nechte v teple ještě 4 hodiny odpočívat.

Z těsta postupně odebírejte a tvarujte malé kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dávejte dál do sebe, nabydou.

Pečte na 160 stupňů cca 15 minut.

Těsně před vytažením připravte růžovou polevu.

  • 100g sypkého sladidla
  • lžíce rumu nebo malá lžička rumového aroma
  • Trocha vody

Sladidlo rozmíchejte s rumem vodu a ještě horké perníčky ve směsi namočte a nechte vychladnout.

Pernikové ruměnky