Kornspitz

Dneska opět semínkové rohliky ala kornspitz. Syn si je v poslední době opravdu hodně oblíbil, takže peču docela často. Tentokrát jsem úplně vynechala mléčnou složku a místo ní použila thanzhong. Vzhledem k tomu, že jsem zjistila, že mám doma hromadu rozdělaných pytlíků mouky, dnes to skončilo kombinací Scharu a Adveni.

  • 250g mouky Schar mix Bread
  • 180g mouky Adveni Modrá
  • 100g tanzhongu
  • 1/3 kostičky čerstvého droždí
  • 230 vody
  • lžíce melasy
  • 20g oleje
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce hnědého semínka
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • lžíce máku
  • lžíce sezamu
  • lžička soli

Nejprve připravte záparu ze semínek. Všechna semínka promíchejte a zalijte vařící vodou cca i centimetr nad semínka a nechte vychladnout.

Droždí s melasou, 50ml vody a trochu mouky vymíchejte a nechte vzejít kvásek.

Ke kvásku vychladlou záparu a přidejte ostatní ingredience. Vymíchejte hladké těsto, které nechte pod utěrkou zdvojnásobit objem.

Rozdělte na 7 dílů, umotejte rohlíky a nechte pod utěrkou cca 15 minut ještě odpočívat. Potřete vodou, obalte v semínkách a dejte do trouby rozehřáté na 220 stupňů, do které jste předtím dali plech s cca 0,5 litrem vody.

Zhruba po 15 minutách plech s vodou vytáhněte a dopékejte dozlatova.

Bezlepkový kornspitz