Housky, chleba, rohlíky, bulky, špice… v podstatě by se dalo říct, že pečivo peču každý den, ono to asi ani nijak jinak nejde, pokud máte doma tři bezlepkáře a nechcete v obchodech kupovat to, co se za pečivo vydává. Po poslední srandě za 180 korun, kdy by se s ”chlebem” dalo vraždit, se o nákup ani nesnažím. Dneska opravdu bulky co dům dal, protože jsem postupně při zadělávání chleba zjišťovala, co všechno mi chybí.
- 250g mouky Schar mix Bread
- 150g mouky Adveni Modrá
- 100g zakysané smetany vysokoprocentní
- 1/3 kostičky čerstvého droždí
- 270ml vody
- 20g oleje
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce hnědého semínka
- lžíce máku
- lžíce sezamu
- lžička soli
- lžíčka sladidla
- + semínka na posypaní
Nejprve připravte záparu ze semínek. Všechna semínka promíchejte a zalijte vařící vodou cca i centimetr nad semínka a nechte vychladnout.
Droždí se sladidlem, 50ml vody a trochu mouky vymíchejte a nechte vzejít kvásek.
Ke kvásku vychladlou záparu a přidejte ostatní ingredience. Vymíchejte hladké těsto, které nechte pod utěrkou zdvojnásobit objem.
Rozdělte na 8 dílů, na pomoučené ploše vytvarujte bulky a nechte cca 20 minut odpočinout pod utěrkoi. Potřete vodou, obalte v semínkách a dejte do trouby rozehřáté na 220 stupňů, do které jste předtím dali plech s cca 0,5 litrem vody.
Zhruba po 15 minutách plech s vodou vytáhněte a dopékejte dozlatova.