Mřížky se šunkou a sýrem

Dneska po delší době recept na něco slaného. jedná se o recept z plundrového těsta, takže trochu piplačka, ale opravdu to stojí za to. Přiznávám se zcela dobrovolně, že i já se k tomu těstu většinou musím přemlouvat a odhodlávat, jedna je to časově náročnější a za druhé je z toho nepořádek, protože mezi jednotlivým překládáním odmítám uklízet, když vím, ze tam za chvíli udělám bordel znova.

6 mřížek:

  • 20 g čerstvého droždí
  • lžíce sladidla
  • 50ml mléka
  • 20 g mouky Schar mix Bread

Vše promíchejte, nechte vzejít kvásek a přidejte:

  • 350g mouky Schar mix Bread
  • půl lžičky soli
  • 1 vejce
  • 15 g povoleného másla
  • 250ml mléka

Ze všeho vypracujte hladké těsto, překryjte folií a dejte do lednice.

Nyní vezměte 250g másla a rozválejte mezi pečícím papírem na čtverec 20x20cm.

Vyndejte těsto z lednice – pracuje se opravdu s nenakynutým těstem, rozválejte ho na čtverec a zabalte do něho plát másla jako do obálky – obrázkový postup ZDE

Těsto rozválejte na delší obdélník, složte opět podle předchozího odkaz, přetáhněte potravinovou folii a vložte do lednice cca na 30 minut.

Po 30 minutách rozválejte, přeložte na třikrát a vraťte do lednice. Postup opakujte ještě jednou.

Mezitím připravte náplň:

  • 125 g sýra Philadelphia
  • 125 g tvarohu v kostce
  • 100g pokrájené šunky
  • 100g nastrouhaného eidamu
  • sůl, pepř
  • pokrájená jarní cibulka
  • trochu mléka na naředění

Sýr Philadelpia a tvaroh rozmíchejte s trochou mléka, vmíchejte ostatní ingredience.

Těsto vytáhněte z lednice, rozválejte, rozkrájejte na šest obdélníků.

Půlku z obdélníku prokrájejte, na druhou naneste náplň a přiklopte.

Potřete rozšlehaným vajíčkem, nechte asi 40 minut odpočívat a pak pečte na 210 stupňů do zezlátnutí.

Bezlepkové mřížky se sýrem a šunkou