Měla jsem naprosto jasnou představu, která se nedařila od samého začátku. Nejdřív jsem zapomněla na těsto v troubě, kde se přesušilo a prasklo. Do meruněk jsem zapomněla dát na poprvé agar a krém se mi totálně srazil a letěl do koše. Proč netuším, dělám ho pořád. Nakonec to teda klaplo, ale nervy to byly. Poučení pro mě – když pečeš, nehrej s dětma Sázky a dostihy 😁
Korpus:
- 95 mouky Nutrifree Frolla
- 15g mandlové mouky
- 70g másla
- 35g sypkého sladidla dle vaší volby
- 1/2 rozkvedlaného vajíčka
Ze surovin vypracujte komptaktní těsto, které natlačte do větší formy na tartaletku.
Vložte do lednice a nechte ztuhnout.
Mezitím připravte mandlovou nádivku:
- 1 vejce
- 45g sladidla
- 45g másla
- 45g mandlové mouky
- 10ml smetany ke šlehání
Všechy suroviny utřete do hladké hmoty, naplňte jimi zhruba do 1/3 studené tartaletky a vtlačte pár kousků vypeckovaných třešní.
Pečte v troubě do zezlátnutí na 220 stupňů.
Zatím co tartaletky chladnou, připravte vanilkový krém a meruňkový rozvar.
Rozvar:
- 6 meruněk
- 100ml vody
- med na oslazení
- lžíce vločkového agaru
Meruňky vypeckujte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 100ml vody, přidejte med a přiveďte k varu. Jakmile změknou rozmixujte, vraťte na zahřívejte, dokud se obsah nezredukuje cca o 1/3, poté přimíchejte lžíci agaru a za stálého míchání cca 2 minuty provařte.
Odstraňte ze sporáku a nechte vychladnout. Agar tuhne pomaleji než klasická želatina – na vanilkový krém, který připravíme v dalším kroku nanášejte vlahý, dokud ještě netuhne
Vanilkový krém:
- 200ml mléka
- půl vanilkového pudinkového prášku
- 3 lžíce sypkého sladila dle volby
- 140g másla na vyšlehání krému
Mléko, sladidlo a pudinkový prášek svařte obvyklým způsobem jako při přípravě na pudink. Přetáhněte potravinovou folií a nechte vychladit.
Upečenou tartaletku naplňte schladlým meruňkovým rozvarem a dejte do lednice zatuhnout.
Studený pudink vyšlehejte s máslem do hladkého krému a různými cukrářskými špičkami dozdobte + přidejte čerstvé ovoce.