Cuketový koláč

Tak jsem se do buchty po letech dětem pokusila propašovat cuketu. Skončilo to 50:50. Staršímu chutnala moc, mladší ječel, že ta buchta vypadá podezřele, divně a že se mu teda vůbec nelíbí. Já jsem upřímně příjemně překvapena jak strukturou, tak neuvěřitelnou vláčností. Přes noc, jsem zapomněla přikrýt a koláč vůbec neztvrdl a je krásně šťavnatý i třetí den.

Pekáček 25×25 cm

  • 3 celá vejce
  • 150g sypkého sladidla
  • 200 g mouky Nutrifree per Dolce
  • 50g kokosu
  • 120 ml oleje
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku bez lepku Amylon
  • lžička jedlé sody
  • lžička skořice
  • 200g najemno nastrouhané oloupané cukety

Pekáč vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte kokosem nebo rýžovou polohrubou moukou.

Vajíčka se sladidlem vyšlehejte do husté pěny a zašlehejte olej.

Ve druhé míse promíchejte všechny sypké ingredience a postupně zašlehávejte do vaječné směsi.

Vlijte do pekáčku a pečte na 180 stupňů, dokud povrch buchty nezezlátne a při testu špejlí se těsto nebude lepit. Doporučuji zhruba po 20 minutách překrýt vrch alobalem.

Po vytažení a vychladnutí polijte čokoládovou polevou a posypte kokosem.

Polevu připravte tak, že zahřejte 100ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100g čokolády.

Bezlepková cuketová buchta