Black Forest

Black Forest neboli Schwarzwaldský dort. Tahle kombinace tmavého korpusu, mascarpone a višní je prostě neodolatelná. Já ještě do jednoho patra přidala pařížskou šlehačku a vůbec to nebyl špatný nápad. Korpus na dort je malinko hutnější, ale neuvěřitelně vláčný a opravdu hodně jedlý a s menšími úpravami a obměnami ho používám často a nikdy s žádnou kombinací ještě nezklamal.

forma o průměru 20 cm

Nejprve připravte pařížský krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání 40%
  • 100g čokolády
  • 50g másla

Zahřejte smetanu, ale nenechte projít varem. Odstavte, nalámejte do ní čokoládu a nechte rozpustit. Nakonec přidejte na kostičky pokrájené máslo. Pokud už je smetana chladnější, začněte pomalu ještě jednou zahřívat a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte minimálně na 4 hodiny do lednice.

Korpus:

  • 200g másla
  • 50g kakaa
  • 170ml vody
  • 150 g mletého kokosového cukru (cukru)
  • 100g mandlové mouky
  • 150 mouky Schaer mix B
  • 1/2 prášku do pečiva
  • lžíčka jedlé sody
  • 100g zakysané smetany
  • 2 vajíčka

Nejprve rozehřejte máslo, přidejte kakao a vodu a důkladně promíchejte a odložte stranou.

V míse smíchejte všechny sypké suroviny, do kterých postupně vlijte vychladlou směs a propracujte v hladké těsto, do kterého vmíchejte dvě vajíčka a jako poslední zakysanou smetanu. Nechte chvilku odstát, těsto lehce zhoustne a vylijte do vymazané a vysypané formy.

Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut (nebo dle toho, jak jste zvyklí u vaší trouby, podstatné je, vytáhnout při zapíchnutí čistou špejli).

Nechte úplně vychladnout a poté rozkrájejte na tři díly.

Višňová omáčka:

  • 400g višňového kompotu
  • 2 lžíčky kukuřičného škrobu

Višně přeceďte, šťávu svařte se škrobem za stálého míchání na višňovou omáčku. Nechte vychladnout a polovinou polijte dva díly korpusu.

Mascarpone krém:

  • 500g mascarpone
  • 300ml smetany na šlehání 40%
  • sladidlo dle chuti a preferencí

Mascarpone lehce prošlehejte se sladidlem, vlijte smetanu a vyšlehejte v hladký krém.

Z lednice vytáhněte připravenou směs na pařížský krém a nad parou vyšlehejte do hladka.

Na jeden omáčkou politý korpus naneste pařížsky krém, na krém položte druhý politý korpus, na který dejte zhruba polovinu mascarpone krému a do něho zatlačte višně z kompotu.

Zakryjte posledním dílem korpusu a celý dort potáhněte zbytkem krému. Ozdobte strouhanou čokoládou a pár kousky višní.

Bezlepkový Black Forest