Tuhle mouku jsem statečně celých pět let, co jsme na bezlepkové dietě, ze zcela nepochopitelného důvodu, ignorovala. Teprve včera, když jsem ji míjela v regálu, jsem se nad ní slitovala, hodila ji do koše a dnes ji tedy vyzkoušela. Úplně si nejsem jista, jak by fungovala samostatně, protože i v kombinaci se světlou chlebovou, se to těsto úplně přátelsky netvářilo ( pro ty co mě neznají to znamená, že jsem s tím chtěla švihnout do koše), ale nepodlehla jsem a dala tomu šanci. Výsledek? Prý výborný. Já jim teda věřím, protože přes jejich vstupní kontrolu neprojde jen tak něco.
- 230g mouky Schar tmavá chlebová
- 270g mouky Schar mix bread
- 400 ml vody
- 21g čerstvého droždí
- lžíčka soli
- lžička chlebového koření
- 30ml oleje
- 1 lžíčka sladidla
Zápara
- lžíce mletého lněného semínka
- lžíce tmavého lněného semínka
- lžíce sezamu
- lžíce slunečnicového semínka
- lžice dýňového semínka
V misce nejprve smíchejte semínka a zalijte je vařící vodou cca 1cm nad povrch.
V troše vody rozmíchejte droždí, lžíci mouky, lžičku sladidla a nechte vzejít kvásek. K němu poté přidejte všechny ostatní ingredience včetně namočených semínek a vypracujte těsto.
Přetáhněte mísu potravinovou folií a nechte nakynout na dvojnásobný objem.
Už během kynutí rozpalte troubu na 270 stupňů. Pokud se chystáte pravidelně péct chleba, doporučuji pořídit si formu na chleba od firmy Emile Henry a ošatku na kynutí chleba. Ale vystačíte si i s větším cedníkem nebo mísou a sklokeramickou mísou s víkem. Můžete péct i na plechu a zapařovat troubu, ale první dvě možnosti, které jsem uvedla jsou pohodlnější a úspěch je zaručen.
Při rozehřívání trouby do ní vložte formu na pečení případně sklokeramickou mísu i s víkem.
Jakmile těsto nakyne, poprašte pracovní desku moukou a těsto z mísy dejte na linku. Těsto roztáhněte do všech stran a začněte tvarovat bochník. Vrchní část těsta, přetáhnětě na střed, spodní a levou a pravou stranu také, u středu vždy zamáčkněte dlaní. Celé těsto nadzdvihněte, zkontrolujte, že máte pod těstem mouku, opět trochu roztáhněte a znovu těsto stáhněte ze všech stran ke středu.
řipravený bochník dejte na 15 minut kynout do ošatky (cedníku, mísy), vyložené pomoučenou utěrkou. Šev chleba je nahoru.
Po patnácti minutách otevřete troubu, zvedněte víko formy nebo mísy a rychle vložte chleba, nařízněte do kříže a přiklopte hned víkem.
Nebojte se, že se chleba přilepí. Nádobí je vyhřáté tak, že se těsto okamžitě zatáhne a nemá šanci se k míse přichytit. Pečte cca 30 minut, pak odklopte víko, snižte teplotu na 200 stupňů a dopékejte do požadované barvy.
Po upečení nechte vychladnout na mřížce.