Croissanty

Už jsem se s vámi podělila o recept na kváskové croissanty, dnes tedy jejich rychlejší verze z droždí. Bez mučení se přiznávám, že právě croissanty jsou jedny z mála věcí, které mi v bezlepkovém pečení pravidelně zvyšují tlak a mám z nich infarktové stavy. Už proběhlo asi milion pokusů, různě obměnované recepty, suroviny, postup. Pokud se s těstem peče cokoliv jiného, krásně nalistuje a vyfoukne, jakmile to stočím do croissantu, chci si rvát vlasy.

Nicméně tenhle recept, není úplně marný a ze všech pokusů vypadá nejlépe, pořád je tedy co zlepšovat, ale vzhledem k tomu, že jsem mnohé z vás už naladila na FB a toužíte po receptu, je tady.

Důležitá poznámka k máslu. u klasického listového těsta doporučuji máslo s 84% tuku, tady máslo s 82%. Těsto je měkčí a víceprocentní máslo by zlobilo a trhalo vám těsto.

  • 400g mouky Schar mix B
  • 100ml tučného mléka
  • 180ml vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 60g sypkého sladidla ( klidně dejte cukr)
  • 15g povoleného nastrouhaného másla
  • 1 vejce
  • + vejce na potření
  • + 250 g másla na provalování

Nejprve rozválejte máslo mezi dvěma pečícími papíry na čtverec 20×20 cm a dejte do lednice.

Ve troše vody rozmíchejte droždí a lžíci sladidla a nechte droždí zcela rozpustit. Nenechávejte kynout!

Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké kompaktní těsto, které přetáhněte potravinovou folií a uložte na hodinu do lednice.

Po hodině ( těsto nebude úplně nakynuté, ale už lehce povyskočilo), rozválejte na velký čtverec, na který dejte do středu máslo a zabalte ho.

Rozválejte v jednom směru do obdélníku a přeložte na 4x.

Nyní otočte těstem o 90 stupňů a opět rozválejte, přeložte 3x a těsto dejte na hodinu odpočívat do lednice.

Po hodině opět dvakrát rozválejte a přeložte a dejte naposledy chladit.

Vyválejte na obdélník tlustý cca 0,5 cm a těsto rozřezejte na vysoké a úzké trojúhelníky, stočte, dejte na plech pod utěrku kynout cca 30 minut.

Potřete vajíčkem a pečte na 230 stupňů do zlatova.

Bezlepkové croissanty