Nedám si s tím těstem prostě pokoj. Ale pro vás, co nesnášíte provalování a chlazení těsta, mám dobrou zprávu – u tohoto receptu tento zdlouhavý postup odpadá. Udělá se pouze základní těsto a pracuje se zde s máslem rozpuštěným. Postup by se dal přirovnat třeba k řeckému filo těstu.
- 400g mouky Schar mix B
- 100ml tučného mléka
- 180ml vody
- 1/2 kostky droždí
- 60g sypkého sladidla ( klidně dejte cukr)
- 15g povoleného nastrouhaného másla
- 1 vejce
- + vejce na potření
- + 250 g rozpuštěného másla na potírání
Droždí rozdrobte do mísy, přidejte vodu, mléko a sladidlo a důkladně promíchejte, dokud se droždí v tekutině nerozpustí.
Přidejte ostatní ingredience, kromě rozpuštěného másla a vypracujte hladké těsto.
Těsto nenecháváte kynout, přeneste ho na pomoučenou pracovní desku a hezky ho ještě jednou propracujte ručně tak, aby se nelepilo.
Rozdělte na 12 dílků a ty vyválejte tak nejtenčeji, jak jen můžete. Lehce při tom těsto podsypávejte, pokud se někde náhodou protrhne, nic se neděje.
Rozválené těsto potřete bohatě máslem a těsto shrňte zleva a zprava ke středu jako harmoniku a stočte.
![](https://i0.wp.com/lateta.cz/wp-content/uploads/2022/10/3D841918-A212-4840-B8A9-461489A125EF.jpeg?resize=1000%2C1000&ssl=1)
Přeneste na plech a nechte cca 30 minut odpočívat.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 200 stupňů do zezlátnutí.
![](https://i0.wp.com/lateta.cz/wp-content/uploads/2022/10/772FED88-5A2F-441B-B00B-0A7F91521AE0.jpeg?resize=423%2C563&ssl=1)