Sice Martina už bylo, ale myslím, že to vůbec nevadí. Já se v jídle strašně nerada limituji nějakými daty. Vánočku jsem schopna péct klidně uprostřed léta a meloun shánět po Praze v lednu. Vybrala jsem si recept u Ivety na instagramu – účet My sunday feast. Ale jak už to u bezlepku bývá, musela jsem poladit poměry, protože spojit BZL mouku jen s 250g zakysanky je prostě sci-fi. Nicméně musím říct, že me rohlíčky příjemně překvapily, čekala jsem, že budou daleko sušší a těsto opravdu krásně lístkovalo. Na to, jak dlouho vydrží jedlé se neptejte, zmizely během odpoledne 😉
- 400g mouky Schar Mix Bread
- 250g studeného másla pokrájeného na kostičky
- 2 kelímky zakysané smetany Kunín de Luxe
Máslo lehce propracujte s moukou, Nejde o to, ho dokonale spojit, protože v těstě musí zůstat kousky másla.
Přidejte zakysanku a rychle propracujte a spojte těsto v kouli. Opět – v těstě musí být hmatatelné cca 0,5 cm kousky másla – jen dík toho vám bude těsto pak listovat.
Dejte cca na hodinu do lednice.
Ořechová náplň:
- 200g mletých vlašáků
- 100g sypkého sladidla
- 150 ml mléka
V původním receptu byly ještě piškoty, ale ty jsem dávat nechtěla.
Smíchejte ořechy se sladidlem, přilejte mléko a svařte na hustší kaši.
Těsto rozdělte na tři díly, rozválejte každý díl do kruhu, rozkrájejte na 8 trojúhelníků, naplňte ořechovou náplní, zatočte, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí.