Tyropita

Dnes recept pro všechny statečné a odvážné! Řecká tyropita a bezlepkové filo těsto. Je to opravdu výzva, ale pokud se do toho pustíte, zaručuji vám, že budete spokojeni. Předem chci upozornit, že to není nějaký extranáročný recept, ale spíš potřebujete sílu, protože jde o to, vyválet těsto co nejtenčeji.

Zkoušela jsem z nekolika bezlepkových směsí a opravdu nejlepší je z mého pohledu Schar mix Bread. Potřebujete hmotu, která při vyvalování bude pevná, ale zároveň elastická a přes vyválené těsto můžete prečíst noviny.

Ostatní směsi měly tendenci dost k trhání a při pečení nabývaly na objemu a výsledkem nebylo křupavé těsto.

Průšvih u mě je, že já opravdu chtěla něco, co bude identické jako lepková pita, takže jsem s filem bojovala poměrně dlouho a teprve teď jsem se do toho zakousla tak, že konečně vylezla finální verze, za kterou mohu strčit do ohně.

Takže namasírujte bicáky a jdeme na to 😉

  • 300g mouky
  • 170ml vody
  • půl lžičky soli
  • 5 lžic olivového oleje

Všechny suroviny dejte do mísy a vytvořte pevné těsto. Pokud se vám to na poprvé bude zdát moc tuhé, přidejte trochu vody, ale mějte na paměti, že čím více tekutiny, tím více vám bude těsto při pečení nabývat a to nechcete.

Těsto rozdělte na tři části.

První rozválejte do obdélníku cca 40x 25 cm a rozřízněte na menší obdélníky 20x 8,5cm.

Nyní budete vyvalovat každý malý obdélník, ale už pouze do délky na tenoulinký pruh. Lehce podsypávejte, používejte sílu a ideálně veďte tah jen jedním směrem a kontrolujte, že se vám těsto nepřilepuje na linku. Můžete vyválet vše najednou, ale já dělám postupně.

Náplň:

  • 0,5 kila řecké Fety – ŽÁDNÝ balkánský sýr
  • 2 vajíčka
  • + olej na potírání

Fetu rozdrobte nadrobno a promíchejte s vajíčky, můžete dochutit oregánem.

Tenký pruh potřete opatrně potřete po celé délce olivovým olejem.

Na okraj pruhu dejte vrchovatou lžíci náplně. přeložte tak, aby vznikl malý trojúhelník a celý pruh takto doskládejte.

Takto pokračujte dokud nesděláte všechno těsto a náplň.
Šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 230 stupňů do zezlátnutí.

Bezlepková tyropita