Máte rádi rebarboru? Já ne, ani trochu. Už od pohledu se mi vůbec nelíbí, ale byl tu požadavek a výhodou je, že to nebudu užírat 😀. Původní plán byl úplně jiný, jen nějaká rychlovka na plech, bez dlouhého crcání, ale proč si to nezkomplikovat a pak si u toho nezanadávat, protože nestíháte jiné věci, že? No, odměnou mi je, že je to prý výborné.
Kynuté těsto na koláče:
- 350g mouky Schar mix B
- 100g tangzhongu
- 50g sypkého sladidla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 40g strouhaného změklého másla
- 70ml vody + 50ml vody na kvásek
- 80 ml plnotučného mléka
- 1/3 kostky čerstvého droždí
Z 50 ml vody, rozdrobeného droždí, lžíce sladidla a dvou lžíc mouky nechte vzejít kvásek.
Přidejte do něho ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které nechte přikryté zdvojnásobit objem.
Mandlová nádivka:
- 75g mouky Schar mix Bread
- 75g mletých mandlí
- 75g sladidla dle preference
- 50g másla
- 1 vejce
- 30ml smetany
- + na cca 2 cm kousky pokrájená rebarbora
- + maliny
Vejce utřete s máslem a vmíchejte ostatní ingredience.
Z nakynutého těsta vypracujte osm kuliček, které propracujte, vytvarujte placku. Dnem skleničky nebo hrníčku udělejte ve středu důlek.
Do důlku naneste nádivku, do které lehce vtlačte rebarboru a maliny. Posypte drobenkou a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem ( navíc).
Drobenka:
- 45g rýžové mouky polohrubé
- 45g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 50g sypkého sladidla
- 40g studeného másla
Pečte cca na 230 stupňů v zapařené troubě.