Pečená palačinka

Ano, opravdu pečená… chtěla jsem ji dělat už hrozně dávno, ale znáte to – buď jsem na to neměla všechny suroviny, nebo bylo něco důležitějšího a nebo se mi do toho zrovna prostě nechtělo, protože ač se to třeba nezdá, někdy jsem děsně líná lemra 😁 Jenže teď jsem si koupila Gurmet a co tam bylo? Prostě jasný znamení (na který já teda vůbec, jako správný kozoroh, nevěřím, ale nějak si to odůvodnit musím)😁.

Nesporná výhoda je, že nemusíte stát jak cvok u plotny a obracet, frknete do trouby a čekáte, jenže za tu dobu, než se upeče, tak byste měli milion palačinek obyčejných. Tak teď je jen na vás, jestli do toho půjdete. Za mě je určitě dobré vyzkoušet, je to jiné, určitě to nechutná jako palačinka, nevypadá to jak palačinka – děti na to hleděly jak sůvy z nudlí, ale je to dobré moc!

Já jsem se tedy tentokrát chtěla držet tak nějak receptu z toho Gurmetu, jenže mně tam přišlo žalostně málo mouku a vůbec se mi to konzistenčně nezdálo, takže jsem ji dala víc a na množství těsta bylo na můj vkus strašně málo ovoce, takže jsem ho pak ještě dodělávala.

Pánev, která může přijít do trouby nebo zapékací mísa o průměru 20cm

Nejprve připravte ovoce

  • 8 rozpůlených švestek
  • 100g sladidla dle preferencí
  • lžíčka skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • trocha másla

švestky dejte do pánve/mísy vyložené pečícím papírem, zasypte sladidlem smíchaným se skořicí, na každou švestku dejte trošku masla, podlijte třemi lžícemi vody a pečte na 220 do změknutí, odložte stranou.

Palačinka:

Mísu vložte do rozpálené trouby a připravte těsto.

  • 2 vejce
  • 70g sladidla dle preferencí
  • 65g mouky Schar mix bread
  • 120ml mleka
  • špetka mleté vanilky

Vše rozmixujte tyčákem do hladké pěny. Z trouby vytáhněte mísu, vymažte olejem, vlijte těsto a rychle zpět do trouby.

Teď si to tam bude žít vlastním životem. Bude se to nafukovat, vyfukovat… prostě to ignorujte a tahejte ven až bude palačinka pěkně zlatá.

Vlijte do středu ovocnou naplň a můžete se na ni vrhnout, nelepsi je teplá 😉

Bezlepková dutch palacinka