Kváskový chléb s kefírem

Asi po dvou letech jsem opět založila bezlepkový kvásek! Musím říct, že oproti droždí je to prostě úplně jiný level, ale je třeba si přiznat, že je to i jiný level, co se času týká. Úplně jsem zapomněla, jaký je to s prominutím voser. Dneska jsem celý den jela na vedlejšák mamataxi a samosebou mi časy vycházely na dobu, kdy bylo potřeba manipulovat s těstem, protože si dělalo, co chtělo a absolutně kašlalo na to, co chci a potřebuju já ( kvásek se evidentně velice dobře v naši rodině adaptoval a ví jak to u nás chodí 😁).

No ale dopadlo to dobře, nutně bylo potřeba zakrojit ho ještě teplý a zkonzumovat před vyfocením, takže jsem ho musela bránit vlastním tělem.

Ještě technická poznámka k pečení chleba. Zdůrazňuji to u každého receptu. Peču prakticky pořád a opravdu se vyplatí investice do formy na chléb Emile Henry. Formu na kulatý chléb mam od roku 2012 čili 11 let. Imituje prostředí pece, nemusíte zapařovat troubu, šaškovat s plechem, léčit puchýře atd. Případně velice dobře poslouží i skleněná mísa na pečení s víkem.

Tak jdeme na to!

12 hodin před zaděláním těsta smíchejte:

  • lžíci kvásku z lednice
  • 220g vody
  • 200g mouky Schar mix Bread

Mísu přetáhněte potravinovou folii a nechte na lince 12 hodin.

Kvásek by měl pěkně nabublat a teď do něho přidáte:

  • 150g mouky Schar mix Bread
  • 100g mouky Schar mix Dunkel
  • lžička soli
  • lžička chlebového koření
  • dvě hrsti slunečnicového semínka
  • 150ml kefíru
  • 120ml vody
  • 30 ml oleje

Všechny suroviny kromě oleje zapracujte do vzešlého kvásku. Úplně nakonec zapracujte olej.

Mísu přetáhněte potravinovou folii a nechte odpočívat na kuchyňské lince dokud se objem nezvětší 2x. A tady budou dotazy na čas. Hele mě to kynulo přesně 6,5 hodiny. Ale vrazila jsem tam úplně ledový kefír a na úplně nejteplejším místě ta mísa taky nestála, takže casem bych neřídila a sledovala objem nafukujícího se těsta.

Když je těsto připravené, přeneste ho na kuchyňskou linku a zformujte do bochníku. Na internetu najdete milion videí jak na to.

Vložte do dobře pomoučené ošatky a čeká nás další kynutí. Tentokrát kratší cca 1,5 až 2 hodiny.

Cca 20 minut před koncem kynutí je dobré si rozehřát troubu na maximum i s formou a víkem.

Nakynutý chléb rychle strčte do rozpálené formy a pečte do křupava.

Bezlepkový kváskový chleb