Tak nástup v kuchyni začátkem roku byl opravdu výživný. Chvíli jsem podezřívala, že si někdo doma vytvořil moji voodoo panenku a začal ji testovat, nicméně zdá se, že už je vše zase zpět v rovnováze a katastrofy jsou zažehnány. Letošní rok nezačínám snad poprvé sladkým receptem, ale nebojte, v průběhu roku vám to vynahradím a zas budete skuhrat, že kvůli mě nezhubnete 😜
Základní recept na těsto už je tu na webu několikrát, ale protože tu mám pár expertek, které jsou schopné tvrdit, že tu recept určitě není, a pak se v následných diskusích nervově hroutí ony i já, rovnou ho sem dám 😀
- 230 g mouky Schaer Mix B
- (případně 150g Schaer mix B a 80g čirokové mouky Adveni)
- 130g másla
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 vajíčko
- + vajíčko na potření
- + sezam na posypání
Z těsta vypracujte hladké těsto, které uložte do lednice alespoň na dvě hodiny.
Na náplň připravte:
- 3 sýry Feta ( žádný balkánský sýr! )
- cherry rajčátka
- olivy
- oregáno
- zbytek zakysané smetany
- 1 vajíčko
- 100 ml smetany ke šlehání
Fetu, zakysanku, smetanu ke šlehání a vajíčko tyčákem rozmixujte na hladký krém.
Těsto rozválejte do obdélníku nebo do kruhu, naneste rovnoměrně směs z fety – asi 2 cm od okraje, na fetu rozložte pokrájená rajčátka, olivy a posypte oregánem.
Okraje těsta přeložte přes místo, kde končí náplň, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamem.
Pečte na 230 stupňů do zezlátnutí okrajů.