Semínkový chléb

Dneska recept na úplně jednoduchý chléb, který opravdu zvládne i začátečník ( pokud se tedy bude držet receptu a nebude vymýšlet vylepšení, díky kterým to ale neklapne…). Co je důležité, tak mít formu na chleba ( klidně i na biskupský chlebíček) protože těsto je řidší a je potřeba udržet to v nějakém rozumném tvaru. Dopředu upozorňuji, že chleba není vhodný pro ty z vás, kteří netolerujete ovesné vločky a mléko.

Protože jsem si blbě vypočítala čas, musela jsem udělat, to co normálně nedělám a těsto kynulo rovnou ve formě, takže pro ty, co se s tím nechtějí dlouho drbat, klidně to tak udělejte, jen mějte na paměti, že chleba je pak víc drobivější, protože těsto není úplně ideálně propracováno. Vy, co ho chcete mít dokonalý, tak hezky popřekládat a nechat znova nakynout.

forma 10x10x20cm

  • 60g nahrubo mletých obecných vloček
  • 80g mouky Schar mix Dunkel
  • 160g mouky Schar mix Bread
  • lžička soli
  • 100g zakysané smetany
  • 300 ml vody
  • 20ml oleje
  • hodně semínek
  • lžíce melasy
  • 20g droždí

V troše vody rozmíchejte droždí, melasu, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

Přidejte mouky, sůl, zakysanou smetanu a vypracujte hladké těsto, přidejte semínka a olej a zapracujte.

Nechte kynout přikryté potravinovou folii dokud se objem nezdvojnásobí. Poté propracujte na pomoučené pracovní desce, zformujte a vložte do papírem vyložené formy.

Nechte cca 30 minut kynout a pečte na 230 stupňů v zapařené troubě.

Bezlepkový chléb