Galetka s fetou a rajčaty

Tak nástup v kuchyni začátkem roku byl opravdu výživný. Chvíli jsem podezřívala, že si někdo doma vytvořil moji voodoo panenku a začal ji testovat, nicméně zdá se, že už je vše zase zpět v rovnováze a katastrofy jsou zažehnány. Letošní rok nezačínám snad poprvé sladkým receptem, ale nebojte, v průběhu roku vám to vynahradím a zas budete skuhrat, že kvůli mě nezhubnete 😜

Základní recept na těsto už je tu na webu několikrát, ale protože tu mám pár expertek, které jsou schopné tvrdit, že tu recept určitě není, a pak se v následných diskusích nervově hroutí ony i já, rovnou ho sem dám 😀

  • 230 g mouky Schaer Mix B
  • (případně 150g Schaer mix B a 80g čirokové mouky Adveni)
  • 130g másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 vajíčko
  • + vajíčko na potření
  • + sezam na posypání

Z těsta vypracujte hladké těsto, které uložte do lednice alespoň na dvě hodiny. 

Na náplň připravte:

  • 3 sýry Feta ( žádný balkánský sýr! )
  • cherry rajčátka
  • olivy
  • oregáno
  • zbytek zakysané smetany
  • 1 vajíčko
  • 100 ml smetany ke šlehání

Fetu, zakysanku, smetanu ke šlehání a vajíčko tyčákem rozmixujte na hladký krém.

Těsto rozválejte do obdélníku nebo do kruhu, naneste rovnoměrně směs z fety – asi 2 cm od okraje, na fetu rozložte pokrájená rajčátka, olivy a posypte oregánem.

Okraje těsta přeložte přes místo, kde končí náplň, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamem.

Pečte na 230 stupňů do zezlátnutí okrajů.

Bezlepková galetka