Další cukroví, kam přenáším svou závislost na vaječňáku a likérové špičce. Když jsem byla malá, vrážela jsem do nich brčka a ten likér jsem z nich vysávala😁. Letos už jsem tuhle příchuť narvala do pralinek, takže další výzvou bylo vánoční cukroví. A s výsledkem jsem opravdu spokojena, loni jsem zkoušela dělat máslový krém s vaječnákem, neříkám, že to bylo špatný, ale tohle je lepší, prostě z toho tu likérovou špičku opravdu cítíte. Základ sušenek je obyčejné linecké kakaové těsto, máslový krém s pudinkem a čokoládou a poctivý vaječňák ( ne žádná hrůza z obchodu, která kolem vajec ani neprošla a místo rumu je tam líh).
- 300g mouky Frolla Nutrifree
- 200g povoleného másla
- 100g cukru
- 2 žloutky
- 15g kakaa
Všechno uplácat dohromady a vytvořit kompaktní těsto. Píšu uplácat, protože to tak fakt je. Tuhle fázi fakt nemám ráda, těsto úplně všude, navíc strašně nerada sahám na syrový vajíčka, takže to je opravdu zážitek. Ale spojíte to, nebojte.
Dejte do lednice na pul hodiny, ať to trochu ztuhne, pak klasicky vyválet, vykrájet a do trouby na 200 stupňů.
Polovinu koleček dejte stranou, druhou polovinu namočte v čokoládě.
Čoko krém:
- 1 čokoládový pudink
- 350ml mléka
- 4 lžíce sypkého sladidla ( klidně cukr)
- 250g másla
- 70g nasekané čokolády
- + zvolené sladidlo na dochucení
V 50ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a 4 lžíce cukru.
300ml mléka přiveďte k varu, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání svařte hustý pudink, vsypte čokoládu, kterou během míchání (už mimo sporák) rozpusťte v pudinku a ještě horké přetáhněte potravinovou fólií ať se neutvoří škraloup. Nechte zcela vychladnout.
Vyšlehejte s máslem a případně doslaďte.
Likérová náplň
- 80g vaječného likéru
- 40ml smetany 40%
- 10g medu
- 200g bílé čokolády
- rumové aroma
Tady opravdu dejte aroma a ne rum – rumem byste si rozředili tekutiny tak, že by náplň neztuhla a tu rumovou chuť je třeba podtrhnout, protože je tam hodně čokolády, která je tam kvůli zatuhnutí, jen vaječnák by vám sušenky rozmočil.
Likér, smetanu a med přiveďte k varu a okamžitě odstavte. Vsypte nasekanou bílou čokoládu a míchejte dokud se nerozpustí, vmíchejte dle chuti aroma a nechte vychladnout.
Na sušenky nastříkejte po obvodu čokokrém, do středu naneste likérový krém a zakončete sušenkou namočenou v čokoládě.