Poslední dobou hodně experimentuji s náplněmi do odpalovaného těsta. Jako malá jsem znala pouze žloutkový věneček a větrník a dnes narvu dovnitř téměř cokoliv. Stejně tak mne baví objevovat nové a nové bezlepkové mouky. Tentokrát výběr padl na u mě doposud neprozkoumanou mouku od Nutrifree Farina Multiuso.
Na 10 větších věnečků:
- 150ml vody
- 50ml oleje
- 100g mouky Nutrifree Farina Multiuso
- špetka soli
- 3 vejce
Vodu, olej a sůl přiveďte k varu a vmíchejte mouku, kterou chvíli za stálého míchání odpalujte.
Odložte stranou, přetáhněte potravinovou folii ať těsto neoschne a nechte zchladnout.
Do vlahé hmoty, tyčovým mixérem vypracujte vajíčka a vytvořte hladké těsto, které přes sáček s cukrářskou špičkou stříkejte na plech do tvaru věnečků. Povrch můžete posypat drcenými ořechy.
Pečte v troubě rozpálené na 230 stupňů do zezlátnutí. V průběhu pečení v žádném případě neotvírejte troubu. Upečené věnečky vytáhněte ven a propíchněte ze strany nožem ať může pára vyjít ven.
Vanilkovým krém s mascarpone:
- 300ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 50g másla
- 175 mascarpone
- 75g sladidla dle valstního výberu (cukr, xylitol, rýžový cukr, můžete použít i tekuté sladidlo, ale pak pozor ať výsledná hodnota tekutinyi s mlékem je půl litru)
- kdo chce muže dochutit rumem
Dejte stranou trochu mléka, ve kterém rozmíchejte pudinkový prášek.
Zbytek mléka se sladidlem přiveďte pomalu k varu, do teplého mléka vmíchejte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání svařte hustý krém.
Do husté pudinkové hmoty okamžitě vmíchejte máslo. Rozpustí se a ze začátku to bude vypadat otřesně, ale nebojte, stále míchejte, dokud se tuk a pudink nespojí v jedno a nevznikne hladká hmota, kterou nechte vychladnout. Přetáhněte potravinovou folií ať neoschne a neutvoří se škraloup.
Po vychladnutí zašlehejte mascarpone.
Karamelizovane ořechy:
- 5 lžic kokosového cukru ( klasického cukru krupice)
- 5 lžic podrcených ořechů dle vlastního výběru
Na menší pánvi začněte zahřívat cukr a za stálého míchání rozpusťte na karamel, do kterého vmíchejte ořechy. Hmotu přeneste na pečící papír a nechte zcela zatuhnout. Pak rozlámejte na malé kousky nebo podrťte paličkou na maso.
Na dokončení bude třeba ještě ořechová pasta. Já si dělám domácí, můžete použit třeba Nutellu.
- 200g opražených oloupaných lískových oříšků
- půl hrnku javorového sirupu
- 2 lžíce kakaa
Musíte použít opravdu výkonný mixér, nebo ho odrovnáte. Nejprve vsypte ořechy a začněte mixovat na sucho, když už budete mít pocit, že má mixér problém pastu utáhnout, začněte přilévat javorový syrup a vymixujte co nejjemnější pomazánku a nakonec zamixujte kakao.
Teď už zbývá pouze sestavit věnečky.
Korpusky rozpulte. Na dno naneste cukrářským sáčkem trochu ořechové pasty, na ni ve vyšší vrstvě vanilkovým krém, posypte zkaramelizovanými ořechy a přiklopte vrchní částí.