Křupavé bagety s nočním kynutím

Člověk se pořád učí a někdy, byť úplně náhodou přijde na něco, co perfektně funguje. Já vždycky strašně nerada nechávala cokoliv kynout v lednici. V dobách lepkových se mi pár věcí nepodařilo, takže jsem se tím odmítla dále zabývat. Jenže teď jsem potřebovala dopoledne odevzdat perfektní vykřupané bagety, jejíž základem měl být poliš, ale časově mně to vůbec nevycházelo a prostě vstávat ve čtyři ráno jsem odmítla. Takže jsem udelala pokus s lednici a ono to vyšlo a vyšlo to tak, že jsem sama byla překvapena.

Jak už jsem psala u předchozích příspěvků, pokud pečetě pravidelně, pořiďte si formu na bagety od firmy Emile Henry. Není to z mé strany žádná placená reklama, používám formy od této firmy na pečivo asi devět let a opravdu jsou to nepostradatelní pomocníci na cestě za křupavým pečivem. Materiál napodobuje uvnitř formy prostředí klasické pece a pečivo díky toho získává správnou strukturu a křupavou kůrku.

Určitě padne otázka, jak dlouho jsou bagety jedlé. My je sníme většinou ještě týž den. Ja osobně preferuji čerstvé pečivo a do zásoby nepeču. Ono i když koupíte čerstvou křupavou bagetu lepkovovou, tak taky druhý den už nekřupe. Takže doporučuji udělat to co sníte, případně zamrazit a poté nahřát v troubě.

2 bagety:

  • 320g mouky Nutrifree Per Pane
  • 250ml vody
  • lžíčka sladidla
  • zarovnaná lžíčka soli
  • 14g čerstvého droždí
  • 30ml oleje

Nejprve v troše vody nechte z kvasnic, trochy mouky a sladidla vzejít kvásek. K němu přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Vody můžete dat klidně i více, čím bude těsto řidší, tím budou mít bagetky vetsi oka a budou nadýchanější, ale práce bude trochu těžší – těsto se bude více lepit.

Přetáhněte potravinovou folii a uložte do lednice – já mám uloženo při 2 stupních.

Přes noc těsto nakyne. Ráno vytáhněte mísu na kuchyňskou linku a nechte cca 1,5 hodiny v pokojové teplotě. Poté dejte těsto na pomoučenou linku a rozdělte na dva díly. Z každého dílu vytvarujte zlehka bagety. Nijak extra nepropracovávejte ať z těsta nevytlačíte moc vzduchu. Docela pěkně se s těstem pracuje, protože jak je ještě studené, nemá tendenci se moc lepit.

Troubu i s formou rozpalte na 250 stupňů.

Bagetky nechte cca pul hodiny kynout, ideálně ze stran obklopené stočenými utěrkami jako na fotce.

Zhruba po půl hodině, otevřete troubu, zvedněte víko od bagetové formy a rychle přemístěte bagetky na spodní část a přiklopte.

Takto pečeme asi 40 minut, na posledních pár minut odkrývám víko a ještě doladím barvu

bezlepkové křupavé bagety