Věnečky s vanilkovým krémem, ořechovou pastou a karamelizovanými ořechy

Poslední dobou hodně experimentuji s náplněmi do odpalovaného těsta. Jako malá jsem znala pouze žloutkový věneček a větrník a dnes narvu dovnitř téměř cokoliv. Stejně tak mne baví objevovat nové a nové bezlepkové mouky. Tentokrát výběr padl na u mě doposud neprozkoumanou mouku od Nutrifree Farina Multiuso.

Na 10 větších věnečků:

  • 150ml vody
  • 50ml oleje
  • 100g mouky Nutrifree Farina Multiuso
  • špetka soli
  • 3 vejce

Vodu, olej a sůl přiveďte k varu a vmíchejte mouku, kterou chvíli za stálého míchání odpalujte.

Odložte stranou, přetáhněte potravinovou folii ať těsto neoschne a nechte zchladnout.

Do vlahé hmoty, tyčovým mixérem vypracujte vajíčka a vytvořte hladké těsto, které přes sáček s cukrářskou špičkou stříkejte na plech do tvaru věnečků. Povrch můžete posypat drcenými ořechy.

Pečte v troubě rozpálené na 230 stupňů do zezlátnutí. V průběhu pečení v žádném případě neotvírejte troubu. Upečené věnečky vytáhněte ven a propíchněte ze strany nožem ať může pára vyjít ven.

Vanilkovým krém s mascarpone:

  • 300ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 50g másla
  • 175 mascarpone
  • 75g sladidla dle valstního výberu (cukr, xylitol, rýžový cukr, můžete použít i tekuté sladidlo, ale pak pozor ať výsledná hodnota tekutinyi s mlékem je půl litru)
  • kdo chce muže dochutit rumem

Dejte stranou trochu mléka, ve kterém rozmíchejte pudinkový prášek.

Zbytek mléka se sladidlem přiveďte pomalu k varu, do teplého mléka vmíchejte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání svařte hustý krém.

Do husté pudinkové hmoty okamžitě vmíchejte máslo. Rozpustí se a ze začátku to bude vypadat otřesně, ale nebojte, stále míchejte, dokud se tuk a pudink nespojí v jedno a nevznikne hladká hmota, kterou nechte vychladnout. Přetáhněte potravinovou folií ať neoschne a neutvoří se škraloup.

Po vychladnutí zašlehejte mascarpone.

Karamelizovane ořechy:

  • 5 lžic kokosového cukru ( klasického cukru krupice)
  • 5 lžic podrcených ořechů dle vlastního výběru

Na menší pánvi začněte zahřívat cukr a za stálého míchání rozpusťte na karamel, do kterého vmíchejte ořechy. Hmotu přeneste na pečící papír a nechte zcela zatuhnout. Pak rozlámejte na malé kousky nebo podrťte paličkou na maso.

Na dokončení bude třeba ještě ořechová pasta. Já si dělám domácí, můžete použit třeba Nutellu.

  • 200g opražených oloupaných lískových oříšků
  • půl hrnku javorového sirupu
  • 2 lžíce kakaa

Musíte použít opravdu výkonný mixér, nebo ho odrovnáte. Nejprve vsypte ořechy a začněte mixovat na sucho, když už budete mít pocit, že má mixér problém pastu utáhnout, začněte přilévat javorový syrup a vymixujte co nejjemnější pomazánku a nakonec zamixujte kakao.

Teď už zbývá pouze sestavit věnečky.

Korpusky rozpulte. Na dno naneste cukrářským sáčkem trochu ořechové pasty, na ni ve vyšší vrstvě vanilkovým krém, posypte zkaramelizovanými ořechy a přiklopte vrchní částí.