Chléb se lněným semínkem

Recept vznikl v podstatě na zakázku. Zadání bylo jasné, rychlý chléb ze zelené a modré mouky Adveni. On je v podstatě vhodný pro kohokoliv, kdo s bezlepkovým pečením začíná. Není to sice taková ta hutnější kvásková chlebová klasika, ale u nás jsou tyto rychlochleby v poslední době u dětí hodně oblíbené. Nepotřebujete žádné překládání, dvojité kynutní a přesto je vnitřek chlebu krásně nadýchaný a vláčný.

Recept je na formu 20x10x10cm

  • 180g zelené Adveni na kynutá těsta
  • 120g modré Adveni mouky na pečivo
  • lžička soli
  • 20ml oleje
  • 270ml vody
  • 20g mletého zlatého lněného semínka + 20g hnědého lněného semínka spařeného 70ml vody
  • 11g čerstvého droždí
  • lžíčka javorového sirupu

Nejprve spařte lněná semínka a nechte vychladnout.

Droždí rozmíchejte ve troše vody se lžičkou sirupu a lžící mouky a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.

Formu na chleba vyložte pečícím papírem a těsto do ní přemístěte. Utlačte rukou, překryjte potravinovou folíí a nechte cca 45 kynout.

Troubu rozpalte na 240 stupňů a na spodní rošt dejte plech s půllitrem vody.

Nakynutý chléb ve formě vložte do trouby a pečte 25 minut. Poté vyjměte plech s vodou, snižte teplotu na 200 a pečte takto dalších 20 minut. Na posledních 15 minut chléb vyjměte z formy a dopékejte pouze na roštu.