Někdy když mám čas, sem tam mrknu na nějaký pořad o vaření. Nedávno jsem takhle objevila vaření s Nadiyou. Po dlouhé době mě něco opravdu zaujalo. Ta dáma má talent zkombinovat zdánlivě nezkombinovatelné a je to případ i tohoto receptu. Zaujal mě na první pohled a okamžitě jsem si ho zapsala mezi to, co chci určitě zkusit, samosebou ve své bezlepkové verzi. Takže recept na briošky je už osvědčený z dřívějška, jen jsem ho vyšperkovala o chilli a brusinky. Navíc jsem nechala kynout těsto přes noc v lednici.
- 17g čerstvého droždí
- 50ml vody
- lžíčka sladidla
- lžíce mouky
Vše vymíchejte, nechte vzejít kvásek a přidejte:
- 300g mouky Schar mix B
- 80g sypkého sladidla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 30ml rozpuštěného másla
- 70ml mléka
- 50ml vody
- chilli vločky dle vlastního uvážení
- 80g brusinek
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, přetáhněte potravinovou folií a nechte přes noc v lednici nakynout.
Druhý den nejprve nechte stát cca hodinu v pokojové teplotě.
Doprostřed plechu vyloženého pečícím papírem umístěte nádobu a vložte do ní 200g hermelín.
Těsto rozdělte na polovinu, z každé poloviny vyválejte váleček, odkrajujte kousky, ze kterých na pomoučené ploše zlehka vyválejte menší buchtičky, které pokládejte okolo nádoby na hermelín. Těsto nijak extra nepropracovávejte, ať z něho nevytlačíte vzduch. Pouze zlehka pomoučené tvarujte.
Nechte pod utěrkou cca 45 minut odpočívat, potřete rozšlehaným vajíčkem.
Troubu rozehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt dejte plech s půllitrem vody.
Plech s brioškami a hermelínem vložte do trouby. Po 15ti minutách vytáhněte spodní plech s vodou a dopékejte dozlatova.