Hned na začátku upozorňuji, že se nejedná o identickou náplň, jaká se prodává tady v obchodě – čistý javorový sirup. Nápň zde je tvořena podrcenými pekanovými ořechy, máslem, javorovým sirupem, kokosovým cukrem a skořící. Těsto jsem zvolila plundrované, ale příště ještě vyzkouším s klasickým listovým.
Recept na těsto:
- 400g mouky Adveni zelená
- 350ml mléka
- 60g cukru
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí Noli
- 250g másla
Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 x 20cm. Uložíme do lednice. Doporučiji použít Farmářské máslo s obsahem 84% tuku, s máslem se krásně pracuje, je elastické a nemá tendenci se při rozvalování lámat.
Z ostatních surovin vypracujte těsto. Nejprve začněte mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Nechte cca 5 minut odpočinout, potom těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vypracujte pružné nelepivé těsto.
Těsto NENECHÁME kynout, ale hned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně to těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažte se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehněte ke středu, s druhou stranou udělejte totéž a jako poslední krok složte na sebe.
Těsto zabalte do pečícího papíru a uložte na hodinu do lednice.
Potom celý postup znovu opakujte a opět do lednice.
Nyní si připravte náplň:
- 60g povoleného másla
- 60g kokosového cukru
- 30ml javorového sirupu
- 60g najemno pokrájených pekanových ořechů
- lžíčka skořice
- trocha mleté vanilky
Po hodině opět vytáhněte těsto z lednice a rozválejte těsto na větší obdélník, rozřízněte na 6 menších obdélníků.
nožem rozkrájejte boky podle fotky níže a na střed naneste náplň.
Náplň zabalte přeskládáním jednotlivých stran přes sebe a kraje odkrojte.
Nechte na plechu pod igelitem kynout cca 2 hodiny, potřete vajíčkem, dozdobte kousky pekanů a pak vložte do trouby rozpálené na 230. Pečte dozlatova.