Koláče s jahodami a rebarborovým želé podle Josefa Maršálka

Taky znáte moc dobře tu situaci, kdy vás zaujme nějaký recept a musíte ho bezpodmínečně vyzkoušet? Mě se to zas až tak často nestává, ale tyhle koláče mi nedaly spát. Recept jsem musela samosebou upravit do bezlepkové podoby, trochu jsem si pohrála i s rebarborovým žele, protože už jsem na instagramu zaznamenala nějaké menší potíže, ale ta kombinace rebarbory a jahod je prostě úžasná.

Kynuté těsto na koláče:

  • 350g mouky Schar mix B
  • 100g tangzhongu
  • 50g sypkého sladidla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 40g strouhaného změklého másla
  • 70ml vody + 50ml vody na kvásek
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 1/3 kostky čerstvého droždí

Z 50 ml vody, rozdrobeného droždí, lžíce sladidla a dvou lžíc mouky nechte vzejít kvásek.

Přidejte do něho ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které nechte přikryté zdvojnásobit objem.

Mezitím připravte rebarborové želé:

  • 400g rebarbory pokrájené na malé kousky
  • 50g sladidla
  • 120ml vody
  • 25g kukuřičného škrobu
  • štáva z jedné limety

Tady jsem se dovolila odklonit se od postupu p. Maršálka, protože mě rebarbora po dvou minutách nezměkla ani omylem, takže jsem musela přidat vodu, ještě chvíli povařit a pak rozmixovat do hladka tyčovým mixérem. Ještě jsem jednou za stálého míchaní nechala projít varem. Pak nechat zcela zchladnout.

Z nakynutého těsta vypracujte osm kuliček, které dejte na plech a nechte ještě cca 30 minut odpočívat.

Rebarborové želé dejte do cukrářského sáčku (já dala i cukrářskou špičku s kulatým 0,5cm otvorem). špičku zapíchtěte do středu koláče do hloubky cca 2cm a vstříkněte rebarborové želé. Pracujte pomalu, pokud máte, že to už těsto neudrží, přestaňte- přece jenom, to bezlepkové těsto je potvora.

Takto naplňte všechny koláče, posypte rozkrájenými jahodami, které do koláčů lehce vmáčkněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte drobenkou.

Drobenka:

  • 45g rýžové mouky polohrubé
  • 45g mandlové mouky nebo mletých mandlí
  • 50g sypkého sladidla
  • 40g studeného másla

vše důkladně proměte v prstech.

Koláče vložte do trouby rozpálené na 210 stupňů, na spodní rošt umístěte plech s cca litrem vody, který zhruba po 15 minutách vytáhněte a koláče pak dopékejte do zlatavé barvy.

Bezlepkové koláče s rebarborovým želé a jahodami