Pudinkovo-ovocné řezy

Včera jsem fakt neměla svůj den a tyto řezy jsem díky toho dělala skoro celý den. Nejřív jsem zjistila, že nemám maliny, pak mascarpone, pak jsem si blbě rozvrhla jednotlivé kroky, nemohla najít agar, vylila si smetanu. Do teď se divím, že to fakt klaplo a v deset večer jsem je dokončila, ale jsou fakt výborné, jednotlivé vrstvy se krásně prolínají a dopňují, takže doporučuji 😉

Nejprve připravte listové těsto. Návod na stránkách ZDE

Nepoužila jsem celé těsto, pouze rozměr 25×25 cm a ze zbytku jsem udělala plněné taštičky s čokoládou.

V mezi čase připravte pudinkový krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • sladidlo dle chuti
  • 60g másla
  • 150g mascarpone

Ve 100ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a sladidlo. Zbytek mléka přiveďte k varu, za stálého míchání vlijte 100ml mléka s pudinkovým práškem a sladidlem a svařte hustý pudink. Odstavte a v pudinku nechte rozpustit máslo. Míchejte dokud se máslo s pudinkem nespojí. Ze začátku to bude vypadat všelijak, ale podaří se. Pudink nechte zcela vychladnout.

Ovocná vrstva:

  • 600g mraženého ovoce (maliny, jahody, borůvky – co vám vyhovuje)
  • sladidlo dle chuti
  • Agarový prášek od Vitany – 4g

Zmražené ovoce na sporáku provařte, lehce promixujte, doslaďte a redukujte za stálého probublávání tak, aby zbylo cca 500ml ovocného pyré. Ve troše vody rozmíchejte agarový prášek, vmíchejte do ovocného pyré a provařte ještě zhruba 2 minuty.

V tuto dobu je dobré vyválet si připravené listové těsto, rozválejte na rozměr 25×25 cm, propíchejte vidličkou a nechte péct při teplotě 215 stupňů do zezlátnutí.

Jakmile je pudink studený, prošlehejte šlehačen, vmixujte mascarpone a dejte do lednice, dokud nezačne želírovat Agar s ovocem. Bude to chvíli trvat, je to o dost pomalejší proces než s klasickou želatinou.

Vychladlou ovocnou směs naneste na pudikovou vrstvou a nakonec vyšlehejte 200ml 40% smetany.