Už delší dobu jsem zvažovala opět něco z croissantového těsta, ale úplně se mi do toho nechtělo. Přece jen správné načasování při kynutí a překládání vyžaduje trochu plánování během dne a ne vždycky se mi to podaří skloubit tak, abych to zvládla. Opravdu je lepší mít na to čas, protože pak předejdete zkracování, nebo naopak prodlužování intervalů mezi rozvalováním, kdy to způsobuje zbytečné problémy ve vytékání nebo naopak praskání máslové vrstvy. Ano, zní to složitě, ale věřte tomu, že ten výsledek za to fakt stojí.
- 400g mouky Adveni zelená
- 350ml vody
- 60g cukru
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí Noli
- 30g strouhaného změklého másla
- + 300g másla na máslovou vrstvu – doporučiji máslo se 84% tuku
- + vajíčko na potření
Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 x 20cm. Uložíme do lednice.
Z ostatních surovin vypracujte těsto. Nejprve začněte mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Nechte cca 5 minut odpočinout, potom těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vypracujte pružné nelepivé těsto.
Těsto NENECHÁME kynout, ale hned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně to těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažte se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehněte ke středu, s druhou stranou udělejte totéž a jako poslední krok složte na sebe.
Těsto uložte na hodinu do lednice, důkladně pomoučete pracovní desku a opět rozválejte do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujte tu hodinu. Při válení můžete zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, je to normální jev u bezlepku. Pokud vidíte, že z vrchu nebo ze spodu prosakuje máslo, pomoučete povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujte přes máslo. Když máte obdélník vyváleny, tentokrát přeložte jako papír, který skládáte do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět do lednice.
Tento postup zopakujte ještě jednou.
Nyní když vytáhnete z lednice, rozválejte těsto zhruba na tloušťku 0,5cm. Z těsta vyřízněte čtverce. Já dělám 6 + zbytek těsta zpracuji na malé roládky plněné pudinkem a čokoládou.
Čtverec nařízněte a přeložte podle následujících obrázků
Překryjte folií a nechte cca 30 minut odpočívat a mezitím připravte náplň.
- 125g tvarohu choceňského v kostce
- 100ml smetany ke šlehání
- citronová kůra
- sladidlo dle chuti
- ovoce
Vše promíchejte a dejte do středu koláčů, zatlačte vybrané ovoce, potřete koláče rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby rozpálené na 220 stupňů a pečte dozlatova.
Nechte zchladnout a na tvarohovou vrstvu s ovocem nastříkejte ušlehanou šlehačku a dozdobte čerstvým ovocem.