Kameruner

V životě jste tenhle název neslyšeli? Já taky ne, dokud jsem neobjevila fotku na instagramu u Ivety. Okamžitě jsem věděla, ze jakmile budu mít třešně, musím to upéct, samosebou v bezlepkové podobě. Snažila jsem se tak nějak držet receptu, ale sem tam jsem nějakou změnu udělala. Jednak jsem vynechala Amareto, ne že bych ho tam dát nechtěla, ale prostě jsem ho doma neměla, a něco jsem vynechala, něco naopak přídala.

6 ks:

Maková náplň:

  • 100g mletého máku
  • 100ml mléka
  • 50g sladidla
  • lžíce povidel

Mák, mléko a sladidlo promíchejte, dejte na plotnu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, poté vmíchejte povidla a nechte vychladnout.

Trešnová náplň:

  • 200g vypeckovaných třešní
  • sladidlo dle chuti
  • 2 lžíce vody
  • lžíce kukuřičného škrobu

Vodu se škrobem a sladidlem promíchejte, vsypte třešně a zahřívejte do zhoustnutí. Trvá to jen chvilku, třešně nemají úplně změknout. Nechte také vychladnout.

Těsto:

  • 300g mouky Schar mix Bread
  • 100g tangzhongu
  • 60g sladidla v sypkém stavu
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 180 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 1/3 kostky droždí
  • citronová kůra

V 50ml vody rozmíchejte droždí, cukr a 2 lžíce mouky a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které překryjte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozpalte na 230 stupňů a na spodní rošt dejte plech s vodou.

Těsto na pomoučené ploše propracujte, rozválejte na obdélník a ten potřete makovou nádivkou.

Vrchní díl obdélníku přetáhněte přes střed zhruba do 2/3, spodní přetáhněte naopak nahoru. Vznikne jakoby placatá roláda. Tu rozkrojte na 6 částí, já ještě trochu každý díl rozvalela.

Nyní zhruba 1,5 cm od horního okraje proveďte řez, který zakončíte 1,5cm od spodního kraje. Výborně nafocený postup má na webu Iveta.

Ve vzniklé řezu protáhněte jeden konec, vznikne taková vrtulka, kterou dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, na střed dejte část třešňová náplně a já ještě na závěr postrouhala marcipánem.

Nechte cca 20 minut odpočívat a poté pečte do zezlátnutí. Plech s vodou vytáhněte cca po 15 minutách.

Bezlepkový kameruner