Semínkové bulky co dům dal

Housky, chleba, rohlíky, bulky, špice… v podstatě by se dalo říct, že pečivo peču každý den, ono to asi ani nijak jinak nejde, pokud máte doma tři bezlepkáře a nechcete v obchodech kupovat to, co se za pečivo vydává. Po poslední srandě za 180 korun, kdy by se s ”chlebem” dalo vraždit, se o nákup ani nesnažím. Dneska opravdu bulky co dům dal, protože jsem postupně při zadělávání chleba zjišťovala, co všechno mi chybí.

  • 250g mouky Schar mix Bread 
  • 150g mouky Adveni Modrá
  • 100g zakysané smetany vysokoprocentní
  • 1/3 kostičky čerstvého droždí
  • 270ml vody
  • 20g oleje
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce hnědého semínka
  • lžíce máku
  • lžíce sezamu
  • lžička soli
  • lžíčka sladidla
  • + semínka na posypaní

Nejprve připravte záparu ze semínek. Všechna semínka promíchejte a zalijte vařící vodou cca i centimetr nad semínka a nechte vychladnout.

Droždí se sladidlem, 50ml vody a trochu mouky vymíchejte a nechte vzejít kvásek.

Ke kvásku vychladlou záparu a přidejte ostatní ingredience. Vymíchejte hladké těsto, které nechte pod utěrkou zdvojnásobit objem.

Rozdělte na 8 dílů, na pomoučené ploše vytvarujte bulky a nechte cca 20 minut odpočinout pod utěrkoi. Potřete vodou, obalte v semínkách a dejte do trouby rozehřáté na 220 stupňů, do které jste předtím dali plech s cca 0,5 litrem vody.

Zhruba po 15 minutách plech s vodou vytáhněte a dopékejte dozlatova.

Bezlepkové kaiserky