Black Forest neboli Schwarzwaldský dort. Tahle kombinace tmavého korpusu, mascarpone a višní je prostě neodolatelná. Já ještě do jednoho patra přidala pařížskou šlehačku a vůbec to nebyl špatný nápad. Korpus na dort je malinko hutnější, ale neuvěřitelně vláčný a opravdu hodně jedlý a s menšími úpravami a obměnami ho používám často a nikdy s žádnou kombinací ještě nezklamal.
forma o průměru 20 cm
Nejprve připravte pařížský krém:
- 200 ml smetany ke šlehání 40%
- 100g čokolády
- 50g másla
Zahřejte smetanu, ale nenechte projít varem. Odstavte, nalámejte do ní čokoládu a nechte rozpustit. Nakonec přidejte na kostičky pokrájené máslo. Pokud už je smetana chladnější, začněte pomalu ještě jednou zahřívat a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte minimálně na 4 hodiny do lednice.
Korpus:
- 200g másla
- 50g kakaa
- 170ml vody
- 150 g mletého kokosového cukru (cukru)
- 100g mandlové mouky
- 150 mouky Schaer mix B
- 1/2 prášku do pečiva
- lžíčka jedlé sody
- 100g zakysané smetany
- 2 vajíčka
Nejprve rozehřejte máslo, přidejte kakao a vodu a důkladně promíchejte a odložte stranou.
V míse smíchejte všechny sypké suroviny, do kterých postupně vlijte vychladlou směs a propracujte v hladké těsto, do kterého vmíchejte dvě vajíčka a jako poslední zakysanou smetanu. Nechte chvilku odstát, těsto lehce zhoustne a vylijte do vymazané a vysypané formy.
Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut (nebo dle toho, jak jste zvyklí u vaší trouby, podstatné je, vytáhnout při zapíchnutí čistou špejli).
Nechte úplně vychladnout a poté rozkrájejte na tři díly.
Višňová omáčka:
- 400g višňového kompotu
- 2 lžíčky kukuřičného škrobu
Višně přeceďte, šťávu svařte se škrobem za stálého míchání na višňovou omáčku. Nechte vychladnout a polovinou polijte dva díly korpusu.
Mascarpone krém:
- 500g mascarpone
- 300ml smetany na šlehání 40%
- sladidlo dle chuti a preferencí
Mascarpone lehce prošlehejte se sladidlem, vlijte smetanu a vyšlehejte v hladký krém.
Z lednice vytáhněte připravenou směs na pařížský krém a nad parou vyšlehejte do hladka.
Na jeden omáčkou politý korpus naneste pařížsky krém, na krém položte druhý politý korpus, na který dejte zhruba polovinu mascarpone krému a do něho zatlačte višně z kompotu.
Zakryjte posledním dílem korpusu a celý dort potáhněte zbytkem krému. Ozdobte strouhanou čokoládou a pár kousky višní.