Taky se vždycky po zimě těšíte na letní ovoce? Já jo! Proto jsem měla děsnou radost, když jsem zjistila, že už jsou meruňky ( o ceně se nebudeme zmiňovat, jo? ). Nápadů bylo hodně, času málo, navíc bylo už půl desáté večer, takže jsem se rozhodla, z mého pohledu, pro něco rychlého. A kdo čuměl ještě o půl jedný do trouby, jak husa do flašky? Ano, správně – JÁ. Ale recept je fakt jednoduchý, jen se připravte na to, že v troubě si koláč chvilku pobude 😉
A prosím vás, tvaroh choceňský v alobalu, pokud to zas někdo pojme jako freestyle, vymění tam ideálně jedenáct surovin z deseti a tvaroh tam švihne tekutý ve vaničce, tak mi prosím nepište, že se to nepovedlo! Dodržujeme postupy a všechno se nám povede – teda skoro všechno, pokud někdo vlastni obě ruce levé, tak to je na jiný příspěvek 😀
Forma 24x35cm
Těsto:
- 320g mouky Schar mix Bread
- lžíčka kypřícího prášku
- 150 g sypkého sladidla
- 150g studeného strouhaného másla
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 menší vajíčko
Všechny ingredience uplácejte do kompaktního těsta a dejte než připravíte vše ostatní do mrazáku.
Tvarohová vrstva:
- 1/2 kila choceňského tvarohu v KOSTCE
- sypké sladidlo dle chuti
- 2 vajíčka
- zbytek zakysané smetany
- 120ml mléka
- meruňky
Plech vyložte pečícím papírem. Těsto, které jste dali do mrazáku ( pokud nedali, tak teď budou nervíky trochu na pochodu, ale zvládnout se to dá), rozdělte na polovinu. tu první nastrouhejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a trochu utlačte. Druhou část vložte opět do mrazáku.
Plech strčte na 15 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
Do mísy dejte tvaroh, vejce, zakysanku, sladidlo, mléko a vyšlehejte hladký krém, který nalijte na předpečené těsto. Na tvaroh dejte přepůlené meruňky (řezem dolu) a zbylé těsto z mrazáku nastrouhejte na vrch.
Vraťte do trouby a pečte na 180 stupňů. Já to měla v troubě snad 1,5 hodiny, možná i déle.