I přes mou fobii ze syrových vajec, tenhle zákusek prostě miluju. Samozřejmě při šlehání bílků na mě všude vykukujou bakterie salmonely, takže šlehám nad parou a ještě pro jistotu do tohle liju svařený horký rozvar, abych měla jistotu, že to všechno usmrtím. Chvílemi teda docela trnu, abych ti vejce přitom všem spíš neuvařila a místo sněhu neměla míchané bílky s cukrem, ale zatím to vždycky klaplo 😀
Kdo už má s bílkovým sněhem zkušenosti, tady pozor, díky tomu, že jsou bílky půl na půl s ovocný pyré, šlehají se déle, dokonce jsem propadala skepsi, jestli to vůbec ušlehám a pak se mi ruce při nanášení klepaly tak, jak kdybych měla už stařecký třes – na těch indiánech to je dost vidět, ale na estetickou stránku výjimečně kašlu, protože jsou krutě dobrý! A proč jsem si vybrala zrovna mučenku? Všude na mě totiž poslední dobou vyskakují různý příchutě – indiánci z grepu, jahod, malin, rybízu a minule na mě na instagramu ve stories u Xaviera Carchenilla vyskočila právě ta mučenka a nedovedla jsem si tu chuť vůbec představit a chtěla jí zkusit. Trochu jsem si nebyla jista poměrem těch bílků a pyré, ale protože už roky dělám malinové a jahodové a tyhle dva ovocné sněhy jsme dělali doma, když jsem byla malá na lívanečky, tak jsem to zkusila podle toho a vyšlo to.
Ještě pozor na čokoládu, hodně rozředit kakaovým máslem, musí být opravdu hodně řídká, jinak vám ten sníh při namáčení stáhne dolu.
Piškoty:
- 2 vajíčka
- 2 lžíce sladidla (cukr, třtinový cukr, xylitol, rýžový cukr)
- 4 lžíce mouky Nutrifree per Dolce
- 2 lžíce oleje
Nejprve vyšlehejte do pevného sněhu bílky. Je nutné šlehat co nejdéle, dokud se špičky sněhu nebudou ohýbat a budou při vytažení metel, rovně nahoru.
Do takto pevného sněhu zašlehejte po jednom žloutky a olej a nakonec jemně vmíchejte mouku.
Přes cukrářský sáček se kulatou cca 1cm širokou špičkou, stříkejte na plech piškoty a pečte na 180 stupňů do zlatavé barvy.
Nechte zchladnout.
Sníh:
- 2 bílky
- mučenkové pyré – tolik kolik váží bílky
- 200g cukru krystal
- 6 lžic vody
150g cukru s vodou dejte do hrnce a dejte vařit.
Bílky s pyré a zbývajícím cukrem, začněte šlehat ( já šlehám teda nad parou, kdo nechce, může šlehat normálně).
Rozvar z vody a cukru by se měl zahřát na teplotu cca 120 stupňů, ale já to nehlídám, měl by být prostě hustší.
Když bílky začnou houstnout, začněte pramínkem přilévat horký sirup a šlehat do úplného zhoustnutí. Může to trvat fakt dlouho.
Po vyšlehání naneste sáčkem na piškoty, dejte do lednice vychladit a pak máčejte v bílé čokoládě.
Pro odvážné, nebojící se syrových vajec, bych si možná ten krok se sirupem odpustila a normálně to šlehala jen nad parou, podle mě by to mělo zhoustnout taky.