Liskooříškové tartaletky

Takže tartaletky zas a znova. Vůbec jsem ten recept nechtěla sepisovat, protože o tyhle složitosti a recepty na půl dne moc zájem nejevíte, ale docela jste překvapili, takže máte to tady.
Na těsto opravdu doporučuji použit Frollu od Nutrifree. Prostě ta mouka je na tyhle věci úžasná a vyplatí se do ní zainvestovat. Den předem jsem omylem těsto udělala ze Scharu a šlo do koše. Drobilo se to, lamalo… nedělejte to a kupte Frollu – opravdu mě poslechněte.

Na šlehaný krém je potřeba základ připravit den dopředu. A těsto ve formičkách jde před pečením do lednice, jinak se pak při pohledu do trouby 100% zhroutíte ( jo, mám to za sebou, takže ten kdo si to přečte, tuhle etapu přeskočí).

Úplně upřímně, příprava tartaletek nepatří mezi něco co dělám ráda. Manipulovat s bezlepkovým těstem a narvat to do těch formiček tak, aby to alespoň trochu vypadalo, nerozpadlo se to, dá zabrat a je to taková hra kdo z koho, ale s trochou trpělivosti se to zvládnout dá.

Krém den předem!!!

  • 80g mléčné čokolády
  • 180ml 40% smetany ke šlehání

Polovinu smetany přiveďte k varu, Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Potom přilijte, zbytek smetany, dobře promíchejte, přetáhněte potravinovou fólii a dejte do druhého dne do lednice.

Těsto:

  • 220g mouky Nutrifree Frolla
  • 140g másla
  • 70g sypkého sladidla dle vaší volby
  • 1 vajíčko

Ze surovin vypracujte komptaktní těsto, které natlačte do formiček na tartaletky. 

Propíchejte dna každé tartaletky a dejte minimálně na hodinu do lednice.

Mezitím připravte ořechovou nádivku:

  • 1 vejce
  • 45g sladidla
  • 45g másla
  • 45g jemně mletých lískových ořechů
  • 10ml smetany ke šlehání

Všechy suroviny utřete do hladké hmoty, naplňte jimi zhruba do 1/3 studené tartaletky a vtlačte pár kousků drobně pokrájených lískáčů.

Pečte na 210 stupňů do zezlátnutí. Po vytažení nechte zcela vychladnout a teprve pak vyndejte z formiček.

Čokoládová náplň:

  • 180ml 40% smetany ke šlehání
  • 180g čokolády ( mix sladká a hořká dle chuti)

Smetanu přiveďte k varu, odstavte a vhoďte do ní nalámanou čokoládu, kterou za stálého míchání rozpusťte. Nechte lehce vychladnout a nalijte až po okraj do tartaletek.

Dejte zatuhnout do lednice.

Základ na krém, který jste si připravili včera vyšlehejte dohladka a ozdobte jím vrch tartaletek a posypte zkaramelizovanými ořechy.

Bezlepkové tartaletky