Chléb s nočním kynutím bez hnětení

Tenhle chleba bez hnětení jsem pekla ještě v dobách lepkových, akorát v kváskové variantě. Jelikož se mi teď povedlo bezlepkový kvásek vyhladovět a zahubit, zkusila jsem, jestli to třeba nepůjde i z droždí… teda mně bylo jasné, že půjde, ale úplně jsem si nebyla jista časem, množstvím droždí, dost důležitou roli samozřejmě hraje i teplota v pokoji, kde těsto kyne.

Ráno to teda vypadalo dost zoufale, těsto už bylo lehce propadlé, takže jsem měla dost obavy, že je to v háji a poletí do koše, ale nakonec jsem to teda uplácala, i když jsem si v duchu nadavala, že si akorát zaprasím kuchyň a nic z toho nebude, ale on z toho je ve finále pěknej chleba! 😁

Výhodou tohohle receptu je to, že nepotřebujete žádný mixer, žádný robot, žádnou pekárnu… prostě to večer naházíte do mísy podobně jak když vařil pejsek s kočičkou, zamícháte, přikryjete a nazdar ráno.

A samozřejmě držíme se receptu, zatím to mám vyzkoušeno jen se Scharem, takže ne, nevím, jak se budou chovat jiné mouky. Pro odvážlivce – klidně si experimentujete, ale pokud zas někde narazím na sockách na příspěvek: “ Pekla jsem podle La Tety a vůbec se to nepovedlo… “ a pak zjistím, že jste překopali celý recept, tak vás budu chodit v noci strašit. Většina z vás pak argumentuje, že to těsto bylo divné, jo – bezlepkový těsta prostě divný jsou, zapomeňte na konzistenci těch lepkových, ten lepek tam prostě nevyčarujete a je to jiný a chová se to jinak 🙂

Jo a to množství vody v receptu je fakt v gramech!

  • 1g čerstvého droždí
  • 420g vody
  • 350g mouky Schar mix bread
  • 100g mouky Schar mix Dunkel
  • lžička soli
  • lžička chlebového koření
  • lžička něčeho sladkého (cukr, med…)

Droždí s cukrem rozmíchejte důkladně ve vodě a přidejte všechno ostatní.

Vařeckou, lžíci, čímkoliv – všechno zamíchejte ať se všechny ingredience spojí, přikryjte potravinovou fólii a nechte cca 9 hodin kynout.

Ráno na pomoučené ploše zformujte do bochníku, a nechte kynout ještě jednou cca 1 hodinu.

Pečte buď v rozpálené zapařené troubě nebo ideálně přímo ve speciální formě na chleb.

Bezlepkový nehnětený chleb